Производителите на маслини от полуостров Халкидики в Гърция алармират, че

...
Производителите на маслини от полуостров Халкидики в Гърция алармират, че
Коментари Харесай

Заради сушата: гръцките маслини от Халкидики - скъпи и некачествени

Производителите на маслини от полуостров Халкидики в Гърция сигнализират, че 90% е от реколтата им е некачествена. Топлата зима и слабите дъждове са унищожили маслиновите плантации на Халкидики, и по този начин съвсем без доходи остават към 20 000 фермери от района.

На пазара към този момент съвсем няма маслини от Халкидики, както и създаден там зехтин, заяви БНР. Тази година маслиновите плантации не могат да покрият даже разноските си, споделят притежателите им.

Председателят на съюза на фермерите от област Халкидики заяви, че не работят 150 цеха за преправка на маслини за зехтин, като загубата поради това е над 200 милиона евро.

Фермери от Халкидики оповестяват, че стартират да ползват нови технологии за обработка на маслиновите гори в съдействие с гръцки специалисти, а също и експерти от други европейски страни.

Въпреки това не може да се подсигурява, че идната година в Халкидики ще има рандеман от качествени маслини и надлежно произвеждане на зехтин, означават специалисти.

А преди към месец стана известно, че цeнaтa нa зexтинa в Гъpция ocтaвa (дocтa) виcoĸa, въпpeĸи чe пpoдyĸтът ce пpoизвeждa в cтpaнaтa. Зexтинът гpъцĸo пpoизвoдcтвo имa(ше) зaвишeнo тъpceнe нa eвpoпeйcĸия пaзap, ĸaтo цeнaтa мy e пo-виcoĸa cpeднo c 18% в cpaвнeниe c минaлaтa гoдинa. Ocвeн тoвa, цeнaтa oт пpoизвoдитeл нa гoдишнa бaзa ce e yвeличилa c oĸoлo 20%, и пopaди cĸъпия тoĸ.
 В Гърция български туристи търсят зехтин, само че цената му е висока
В Гърция български туристи търсят зехтин, само че цената му е висока

Млечните артикули в страната обаче поевтиняват
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР