Производителите на манов мед в Странджа планина очакват добри добиви

...
Производителите на манов мед в Странджа планина очакват добри добиви
Коментари Харесай

Вносът от трети страни срина българското производство на мед

Производителите на манов мед в Странджа планина чакат положителни добиви през тази година. След меката зима в региона на Царево и удобното пролетно време пчелните фамилии се развиват добре, разяснява Манол Тодоров – основател на локалното Сдружение на производители на манов мед и един от главните основатели за регистрирането на предпазеното название за генезис Странджански манов мед през 2019 година пред Българска телеграфна агенция. 

" Пчелите презимуваха сполучливо, времето е хубаво. Единствено ни тормози, че не е валяло щедро от много време. Но и това ненапълно е добре – имаме изобилен разцвет, пчелите се развиват добре, което прави фамилиите им мощни. Преди години имаше доста висока смъртност на пчелите. Някои сътрудници изгубиха изцяло цели пчелни фамилии. И в този момент има такива, само че никога не можем да кажем, че ситуацията е трагично ", сподели Тодоров. По думите му макар предстоящите положителни добиви, производители предвиждат проблеми с реализирането на продукцията си. Тодоров регистрира, че вносът на мед от трети страни у нас през последните няколко години изправя локалните производители пред съществени провокации. 

" Вносът срина българското произвеждане на мед. Секторът е надалеч от сполучливите си години. В момента цената на едро стои една и съща – към 3,50 лв. до най-много 4 лв. за кг. Това е злополука ", сподели пчеларят. 

Тодоров изрази вяра, че обстановката ще се промени след цялостното приемането на България в Шенгенското пространство. " В момента към пет ферми създават Странджански манов мед със сертифицирано название. Ние нямаме произвеждане. Има търговци, които желаят да го купуват и да го продават зад граница. Това обаче няма по какъв начин да се случи, защото марката Странджански манов мед може да бъде създадена и пакетирана единствено в избрания за това географски регион, добави още Манол Тодоров и разкри, че локалните пчелари се надяват напълно скоро да съумеят да записват второ предпазено название за генезис – това за Странджанския прашец. 

" Тази година ни следва 21-ото издание на Фестивала " Царево – царството на мановия мед ". То ще се организира в дните сред 1 и 10 август в град Царево ", уточни още Манол Тодоров. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР