Прогнозата за ръст на Българската икономика понякога могат да се

...
Прогнозата за ръст на Българската икономика понякога могат да се
Коментари Харесай

Световна банка, МВФ и МФ: Кой какви очаквания има за българската икономика?

Прогнозата за растеж на Българската стопанска система от време на време могат да се разграничават според, която институция ги дава. Нека разгледаме прогнозите за напредък на брутния вътрешен артикул на страната ни за тази година. Според българското Министерство на финансите, Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 4% през тази година и с цели 4.9% през идната 2021 година,

В същото време, Международният валутен фонд чака растеж на Брутният вътрешен продукт на България от 4.5% за тази година и 4.4% за 2022 година, сочи най-новото издание на World Economic Outlook, оповестено през днешния ден.

Най-песимистична е прогнозата на Световната банка, която счита, че Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 3.7% за тази година и 3.8% през идната 2022 година,

Макар и да имат разнообразни упования, всички институции завишават оценките си по отношение на предходните издания на прогнозите си. Освен това, МФ и Световната банка считат, че идната 2022 година ще бъде по-добра от актуалната, като единствено МВФ предвижда закъснение на растежа. Докато Световната банка залага повишаване на икономическия напредък с едвам 0.1 процентен пункт за 2022 година, родното финансово министерство е надалеч по-оптимистично, прогнозирайки забързване в икономическия напредък от 0.9 процентни пункта.
Инфлация
, българското Министерство на финансите чака, че „ повишаването на общото ниво на потребителските цени ще продължи да се форсира и в края на 2021 година инфлацията ще доближи 3.8%, а средногодишната инфлация 2.2%. За идната година се предвижда ускоряване на средногодишната инфлация до 2.6%, до момента в който тази в края на годината да се забави до 2%. “, написа в прогнозата.
 Прогноза на Европейска комисия: Брутният вътрешен продукт на България ще се увеличи с 3,5% през 2021 година Прогноза на Европейска комисия: Брутният вътрешен продукт на България ще се увеличи с 3,5% през 2021 година
След 4 години още веднъж се следи бюджетен недостиг, който се чака да продължи - това се споделя в пролетната икономическа прогноза на Е...

От своя страна, Световната банка счита, че годишната инфлация у нас ще бъде 3.2% за 2021 година и 3.3% за идната 2022 година.

МВФ планува средногодишна инфлация от 2.1% и 1.9%, до момента в който упованията за годишната инфлация доближават 3.3% и 1.5%, надлежно за тази и идната година.

От всички обсъждани институции, само Световната банка чака инфлацията да се ускори през идната година, до момента в който МФ и МВФ предвиждат закъснение в растежа на потребителските цени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР