Професор Даниел Гън-Мур от Единбургския университет е прекарала повече от

...
Професор Даниел Гън-Мур от Единбургския университет е прекарала повече от
Коментари Харесай

Смъртоносният котешки вирус, който помете Кипър, е открит в Обединеното кралство: Всичко, което трябва да знаете

Професор Даниел Гън-Мур от Единбургския университет е прекарала повече от две десетилетия в проучване на заболяването.

Тя споделя пред Sky News евентуално казусът, проследен от учените, не е първият достигнал страната - и е съвсем несъмнено, че ще се появи още веднъж.

Ето какво би трябвало да знаете за какво този вариант е друг, признаците притежатели на котки би трябвало да внимавате и по кое време би трябвало да действате.

Какво се случи в Кипър?

Котешки ковид стартира да се популяризира в Кипър, прочут като „ острова на котките “, през януари. < /p>

Смъртоносната разновидност на вируса се назовава котешки заразен перитонит (FIP) и нормално е съдбовна, в случай че не се лекува.

Повече от 8000 котки са умрели на острова - някои отчети сочат броя като високи до 300 000.

Заразените котки започнаха да получават лекуване за човешки COVID-19 от август, което съгласно професор Гън-Мур е било дейно при лекуването на заболяването.

Какво е особеното при Кипърски вариант?

Щамът, който произлиза от Кипър, е рекомбинация на котешки ковид и кучешки ковид и се назовава F-CoV-23.

Той е „ изключително противен “, Професор Гън-Мур споделя, защото е взет пантропичният шип от кучешкия вирус - това значи, че той „ влиза във всички кафези “, вместо да остава на едно място.

За множеството котки, които получават общоприетата версия на котешкия вирус ковид, вирусът ще остане в червата и може да аргументи известна диария - само че другояче признаците са леки.

От време на време вирусът ще пътува до друга част на тялото и ще мутира, причинявайки по-сериозния FIP. < /p>

При тази „ обичайната “ версия на болестта FIP поражда от „ самостоятелна разновидност в обособена котка “, изяснява професор Гън-Мур.

До момента, в който коронавирусът е мутирал до стане заболяване, причиняващо FIP, по-късно не може да се репликира в червата, което значи, че по-сериозната версия на болестта не се предава посредством изпражненията на котката.

Това, което е „ ужасяващо “ в кипърския вариант е че котките отделят еднакъв вирус - което значи, че той е бил предаден непосредствено сред тях, вместо да е належащо да мутира самостоятелно във всяко животно, споделя професор Гън-Мур.

Има ли нещо друго друго в Кипър? < /p>

Има възможност генетиката на котките в Кипър да има нещо общо с това какъв брой елементарно се популяризира вирусът.

Професор Гън-Мур споделя, че „ в действителност, в действителност се надява “, че е по този начин, тъй като това може да значи, че няма да се популяризира толкоз „ дейно “ в други страни - само че сега няма доказателства по един или различен метод.

Изображение: Бездомни котки в остарелия град на Никозия, Кипър < p> Прочетете повече:
Котки ще бъдат лекувани с медикаменти против човешки Коронавирус в Кипър
Болни котки в Кипър стартират лекуване с медикаменти против Коронавирус

Какво знаем за първия прочут случай на F в Обединеното кралство -CoV-23?

Котката е докарана в Обединеното кралство от Кипър и е отведена на ветеринар след проявени признаци.

Котката е под карантина, тъй че не може да излиза на открито и в този момент се лекува с висока доза антивирусни препарати.

Колко е евентуално новият вариант да се популяризира в Обединеното кралство?

Професор Гън-Мур има „ съществени опасения “ по отношение на разпространяването на вируса в Обединеното кралство.

Тя споделя, че „ не може да повярва “, че това е първият случай в Обединеното кралство.

Има постоянно прекосяване на котки от От Кипър до Обединеното кралство, споделя тя, като някои избавителни центрове работят по модел на връщане на животни от Кипър, с цел да се задомят тук.

В Кипър има и две военни бази и хората, ситуирани там, може да реалокират своите домашни любимци сред страните.

„ Със сигурност знаем, че много котки биват спасявани от Кипър много постоянно, тъй че шансът това да се случи още веднъж е огромен. “

Какви признаци би трябвало да има котката притежателите внимават?

Клиничните признаци на FIP са едни и същи, без значение дали е общоприетият вариант или F-CoV-23, макар че неврологичните признаци като вибриране и гърчове са по-чести при втория.

Котенцата и по-младите котки нормално са по-податливи на FIP, само че в Кипър вирусът е засегнал „ разчистване от епохи “ - което също допуска, че имунитетът към предходен припадък на котешки ковид не защищава от новия вариант, професор Гън - споделя Мур.

Други признаци включват раздут стомах, вероятни проблеми с дишането, в случай че котката има течност към дробовете си, меланхолия и липса на храна.

Трябва ли притежателите на котки да бъдат притеснявате се?

Собствениците на котки би трябвало да бъдат бдителни, споделя професор Гън-Мур, само че не е нужно да стартират да държат домашни любимци вътре.

Ако сте приютили още веднъж котка от Кипър това година или живеете покрай разплодник, който получава избавения от Кипър, би трябвало да бъдете изключително деликатни, прибавя тя.

„ Ако видят котката да изпада в меланхолия или да има издут стомах или клатещ се тил, гърчове, нещо сходно - просто котка, която не се усеща добре - отидете бързо при вашия ветеринарен доктор и кажете, че се тревожите за F-CoV-23. "

Ако ветеринарният доктор диагностицира FIP, той би трябвало да се свърже с екипа в Кралското (Дик) учебно заведение за ветеринарни проучвания към Университета в Единбург, което ще секвенира вируса, с цел да види дали е общоприетият вариант или F-CoV-23.

Вирусът се популяризира най-много посредством инфектиран котешки изпражнения. Ако вашата котка може да влезе в контакт с котка, която има връзка с Кипър - котка на комшия, да вземем за пример, или други животни в разплодник - би трябвало да бъдете извънредно бдителни.

Как се лекува FIP?

Има две антивирусни медикаменти против COVID-19, които се употребяват за лекуване на FIP и са лицензирани за приложимост в Обединеното кралство.

Професор Гън-Мур споделя, че макар че са скъпи, те са ефикасни при лекуването на заболяването - и наподобява работят добре на новия вариант.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР