Проф. Пенчо Пенев от УНСС много лесно слага точка на

...
Проф. Пенчо Пенев от УНСС много лесно слага точка на
Коментари Харесай

Професор: Можем да се провалим или просперираме независимо дали сме с лева или с еврото

Проф. Пенчо Пенев от УНСС доста елементарно поставя точка на разногласието лев против евро. 

Според него въпросът трябва да бъде разискван експертно. Страната ни може да се провали или просперира както с националната валута, по този начин и с европейската, разяснява той пред БНР  и подсети, че когато се е приемал българският лев, не имало референдум. “Приет е с един закон на Народното събрание ”.

Професорът напомни, че тогава политиците са били скромни и не всеки е приказвал " на едро, с някаква политически пропагандна цел в едната или другата посока ”.

”В множеството диспути, които слушаме по отношение на лв. и еврото, имаме едно развихряне на страхове, които имат избрани политически цели. Трябва да се огледа умерено и рационално ", разяснява проф. Пенчев.

По думите му, с цел да има стопански триумф, преди всичко стои трудът, честността, положителното институционално действие, свободният пазар, а по-късно идват всички други фактори. По думите му финансовите проблеми, проблемите с обществените финанси и малко безотговорното харчене на публични пари не са привилегия единствено на социалистическия режим. Лековатото отношение към обществените финанси, харченето с необятна ръка и от време на време политически стимулираното харчене е типично за българските държавни финанси още от времето след Освобождението, акцентира проф. Пенчев и добави със страдание, че имаме трайни корени в това отношение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР