Проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ-СДС, беше избран за подуправител

...
Проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ-СДС, беше избран за подуправител
Коментари Харесай

Насред скандали и обиди: НС избра проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

Проф. Момчил Мавров, препоръчан от ГЕРБ-СДС, беше определен за подуправител на Националната здравноосигурителна каса. " За " проф. Мавров гласоподаваха от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. " Против " бяха ПП-ДБ, Българска социалистическа партия, както и четирима депутати от " Възраждане ".

Останалите депутати от " Възраждане " и Има Такъв Народ не гласоподаваха.

Кандидатурата провокира скандал сред ПП-ДБ, " Възраждане " и ГЕРБ-СДС. Нападките бяха по-скоро персонални и политически за кабинета и неговата работа.

След гласуването Настимир Ананиев от ПП-ДБ обиди представителите на Възраждане и Има Такъв Народ като ги назова " мишоци ".



Наложи се ръководителят на Народното събрание да даде отмора, с цел да не се стигне до разпра. След замяна на реплики, квесторите разделиха двете групи депутати: на ПП-ДБ и на " Възраждане " и Има Такъв Народ.





Ето част от дебата:

Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме Промяната ":

" Това, което се случва сега е, че има отчет в секретно деловодство на ДАНС, който приказва против този претендент и има подозрения за лобизъм за частни лечебни заведения. От тази позиция ние от ПП-ДБ се разгласяваме безусловно срещу неговата кандидатура.

Костадин Ангелов, ПГ на ГЕРБ-СДС:

" Проф. Момчил Мавров има повече от 10 години опит в системата на опазването на здравето. До 2010 година е юрист, а до 2022 година е заместник-директор на УМБАЛ " Св. Георги ". Той е специалист в региона на публичното здраве ".

Маргарита Генчева, народен представител от ПГ на " Възраждане ":

" Ние сме срещу подуправителя на НЗОК да се избира от Народното събрание. Изземването на назначенията в НЗОК от Народното събрание нарушава разделянето на управляващите. Това основава казус - Народното събрание да стартира да избира заместници. Това се прави, с цел да обслужи сглобката - систематизиране на постове. Засега третият детайл от сглобката - Движение за права и свободи нямат искания. Засега! Дали няма да стартираме да избираме и шефовете на дирекции по тяхно предпочитание? Този избор няма да усъвършенства контрола на парите на касата - над 8 милиарда за 2024. Трябва да се сложи акцент тъкмо върху разходването на средствата. Здравната ни система е каца без дъно. Колкото и пари да се налеят, няма да се спре източването. Управител на НЗОК от ПП-ДБ, подуправител от ГЕРБ - забавно по какъв начин ще работи сглобката в тази сфера.

Искрен Митев, народен представител от ПГ на ПП-ДБ:

" Този избор щял да обслужи сглобката и вие сте срещу него, само че вие го направихте вероятен с гласуването си. Може доста да говорите и вие ще подкрепите този избор. Вие осведомен ли сте с инспекцията на ДАНС и прокуратурата против господин Мавров? "

Костадин Костадинов, ръководител на " Възраждане ":

" Сега имат късмет да подадат оставка като знак на митинг против тази точка и по този начин ще се отърват от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Казват: " Извиняваме се, че подлъгахме гласоподавателите си ".

Росен Желязков, ръководител на Народно събрание:

" Тази точка беше планувана предходната седмица, само че я отложихме, с цел да се събере спомагателна информация ".

Радостин Василев, самостоятелен народен представител:

" Пак някаква жестока форма на двуличие. Надявам се " Възраждане " и Има Такъв Народ да гласоподават срещу. Откогато е влезнал във властта този претендент, от 0 до 10 милиона му стават приходите. В официоза на ПП-ДБ написа за корупция и публични поръчки.

Росица Йовкова, ПП-ДБ:

" Всички се вълнуваме кой ще ръководи 8 милиарда. Професионалната биография на проф. Мавров е добра. Но до мен стигна информация за прокурорско следствие. Има или няма, желая да знам, с цел да знам какво гласоподавам ".

Костадин Ангелов, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС:

" Свидетели сме на следващото интензивно мероприятие. Нека да напомня хронологията - ГЕРБ издигна кандидатура за шеф на НЗОК, написаха се публикации в опит да компрометира претендента за шеф на касата. Нашия претендент изтегли кандидатурата си, с цел да няма подозрения. Днес следим същата режисура - някой пуска сигнал до ДАНС, излизат с изказвания... В тази инспекция се удостоверяват данните. Прокуратурата прави инспекция. Отговорът споделя, че тази инспекция е прекъсната, тъй като няма данни за осъществено закононарушение. Защото това е интензивно мероприятие. Цари боязън да не би подуправителя да не следи какво прави шефа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР