Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган

...
Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган
Коментари Харесай

САЩ смятат, че Русия разработва нов сателит, който носи ядрено оръжие

Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган на Организация на обединените нации. Китай се въздържа, Русия се разгласи срещу , добавя Българска телеграфна агенция.

Проекторезолюцията призоваваше всички страни, изключително тези с огромен галактически капацитет, " да способстват интензивно за постигането на задачата за спокойно потребление на галактическото пространство и за попречване на конкуренция във въоръжаването в галактическото пространство и да се въздържат от дейности, противоречащи на тази цел и на съответните съществуващи контракти, в полза на поддържането на интернационалния мир и сигурност и насърчаването на интернационалното съдействие ".

През февруари няколко огромни американски медии оповестиха за констатации по отношение на опитите на Русия да създаде противоспътниково нуклеарно оръжие, основано в космоса , което би могло да съставлява опасност за националната и интернационалната сигурност. Резолюцията също по този начин удостоверява задължението на всички страни, които са страни по нея, да съблюдават напълно Договора за галактическото пространство, " в това число да не извеждат в орбита към Земята обекти, носещи нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване, да не конфигурират такива оръжия на небесни тела и да не разполагат такива оръжия в галактическото пространство по какъвто и да е различен метод ".

Документът акцентира тежките последствия, които биха могли да зародят вследствие на експлозия на нуклеарно оръжие или потребление на различен тип оръжие за всеобщо заличаване в галактическото пространство . Представителката на Вашингтон в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че сходна експлозия може да унищожи хиляди спътници, ръководени от страни и компании по целия свят, " и да унищожи жизненоважните информационни, научни, метеорологични, селскостопански, търговски услуги и услуги за национална сигурност, от които всички ние подвластен ".

ТАСС отбелязва, че преди гласуването непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя е декларирал, че документът има за цел да задълбочи разделянето сред членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Руската федерация и Китай предложиха изменение на проекторезолюцията, което предвиждаше ограничения за попречване на всички типове оръжия в космоса, само че то беше отхвърлено от Съвета за сигурност , показва организацията.

Одобряването на американско-японския план за резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на нуклеарните оръжия в космоса е щяло да даде на Съединени американски щати независимост на деяние по въпросите на интернационалната сигурност, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Приемането на резолюция, съдържаща такива разпореждания, би основало отрицателен казус, подкопаващ активността освен на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че и на съответните конгреси, в това число Първия комитет на Общото заседание на Организация на обединените нации, Конференцията по разоръжаването и Комитета на Организация на обединените нации по галактическото пространство. Одобряването на плана би дало на Съединени американски щати на практика цялостна независимост на деяние да легитимират по този метод всевъзможни разбирания по отношение на интернационалната сигурност и стратегическата непоклатимост, които са в полза на Съединените щати ", акцентира говорителката.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи след гласуването, че " Съединените щати считат, че Русия създава нов спътник, който носи нуклеарно устройство ", съобщи Асошиейтед прес.  " Русия нямаше да наложи несъгласие на тази резолюция, в случай че нямаше сходни планове ", добави той.

Руският президент Владимир Путин съобщи по-рано тази година, че Москва е срещу разполагането на нуклеарни оръжия в космоса, напомня Ройтерс. " Нашата позиция е ясна и транспарантна: Винаги сме били изрично срещу и в този момент също сме срещу разполагането на нуклеарни оръжия в космоса ", увери съветският президент .

Договорът за галактическото пространство от 1967 година не разрешава на подписалите го страни, измежду които са и Русия, и Съединени американски щати, да разполагат " в орбита към Земята обекти, носещи нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване ".

Според трима източници на Ройтерс, осведомени с резултатите от изследванията на американското разузнаване, съветският възнамерява разполагането на галактическа нуклеарна бомба, чието електромагнитно лъчение, в случай че бъде взривено, би извадило от строя големи мрежи от спътници . Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби е декларирал, че Москва към момента не е разположила такова оръжие.

Правителствата все по-често преглеждат спътниците в околоземна орбита като основни обекти, които разрешават потреблението на редица военни качества на Земята . Използването на галактическите връзки и обвързваните със спътници дронове във войната в Украйна служат като скорошни образци за изключителната роля на космоса в актуалната война, акцентира организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР