Проект за създаване на Национален координационен механизъм за ефективно изпълнение

...
Проект за създаване на Национален координационен механизъм за ефективно изпълнение
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието: Успешно приключи проект за ефективното изпълнение на решенията на ЕСПЧ

Проект за основаване на Национален координационен механизъм за дейно осъществяване на решенията на Европейския съд по правата на индивида /ЕСПЧ/, съответни ограничения за осъществяване на решенията на съда , изискващи ефикасна отбрана на правата на уязвимите групи, подкрепяне на юридическите факултети в преподаването на „ Права на индивида “.

Това са част от резултатите, реализирани от екипа на Дирекция „ Процесуално посланичество на Република България пред Европейския съд по правата на индивида “ към Министерството на правораздаването. Дейностите са изпълнени с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм по план „ Засилване на националния потенциал за дейно осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека “.

По време на заключителната конференция по плана министърът на правораздаването Мария Павлова съобщи, че Министерството на правораздаването продължава целеустремено и интензивно да работи за одобряване на върховенството на правото, отбрана правата на индивида и равния достъп до правораздаване, макар динамичната политическа конюнктура през последните години, обвързвана със смени на управлението на институцията.

Тя означи, че планът е характерен с това, че е изготвил план на решение за справяне с отрицателната ранглиста, която слага страната ни на челно място по висящите каузи пред Европейски съд по правата на човека в засилена процедура на осъществяване.

„ България е на челните места в отрицателните статистики по брой неизпълнени решения и тази наклонност се задълбочава. За това свидетелства и последният отчет за 2023 година на Комитета на министрите към Съвета на Европа, който бе оповестен преди дни. Страната ни е на четвърта позиция, след Турция, Румъния и Украйна по брой каузи в засилена процедура “, акцентира правосъдният министър.

Статистиката е мощно тревожна , тъй като неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека залагат най-малък стандарт за отбрана на главните права, а неосигуряването му в националното законодателство слага под съществено подозрение ефикасната отбрана на правата на българските жители. Същевременно бездействието на институциите нанася съществени репутационни вреди на страната ни.

Ръководителят на плана Милена Коцева и екипът ѝ показаха в детайли резултатите, измежду които са и образования на специалисти, обезпечаване на учебници и други материали по права на индивида, превод на решения против България и основни решения против други страни.

Вера Йоурова встъпва в служба като началник на правораздаването на Европейски Съюз

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР