Продуктите са ясни - кисело зеле от бидона, сланинка от

...
Продуктите са ясни - кисело зеле от бидона, сланинка от
Коментари Харесай

Неврокопската капама на баба за Васильовден и Сурва с кървавица-царица

Продуктите са ясни - кисело зеле от бидона, сланинка от каца, кокошка и пиле, месо от прасе и теле, кълцан суджук и кървавица. Най-отдолу, на самото дъно, се слага огромен лист от зелката. След това се поставят късчета от месата плюс суджучета и кървавица. Пак слагаме зеле. Редим едно по едно другите мръвки, като сред тях слагаме зеле. Напълваме глиненена, по неврокопски калена тава, и най-после приключваме реденето с две зелеви листа. Заливаме всичко с чаша алено вино. Слагаме капака и го замазваме с тесто.

.

Царицата на капамата е домашната кървавица. Тя е с пълнени свински вътрешности с кръв, дроб, сърце и мръвки от прасето. Без нея капама не става. А за днешните гоцеделчевци това продължава да е най-големият деликатес на планетата.

 

Ако капамата се постави да къкри към 21-22 часа вечерта преди Нова година, на сутринта ще е подготвена за церемониален обяд на Васильовден и Сурва. Цяла нощ капамата се пече на муден огън.

 

По думите на бай Гошо от Калапотската махала в Гоце Делчев капамата е най-вуска с алено вино и две от най-хубавите песни на Николина Чакърдъкова - " Там дека има " и " Убавото Стойне "!

 

Наздраве, тайфа!

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР