Продрум ДИМОВОт сенки слънце си направих е заглавието, на новата

...
Продрум ДИМОВОт сенки слънце си направих е заглавието, на новата
Коментари Харесай

Неутолима жажда за нежност, любов и красота

Продрум ДИМОВ
" От сенки слънце си направих " е заглавието, на новата стихосбирка на Джина Дундова-Панчева, която ни показа напълно неотдавна издателство " Български публицист ". 
Книгата, чиято корица и илюстрации от художничката Райна Дамяни синхронизират с главния психически рисунък на творбата, се състои от шест цикъла, взаимно допълващи се в сюжетен и прочувствен проект. Още с докосването ни до стиховете на първия цикъл " Паралелен свят " усещаме нахлуването на тъжно предусещане в душата на лирическата героиня, което авторката е успоредила и с държанието на природата, като непрекъснато си дават среща - мъчителна и тягостна, възхищението от положителното и красивото, помрачавано от неизбежните нападения на разочарованието, и този успореден свят от странни и спорни прекарвания раздрусва жадуващата за хубост нежна лиричка. 
Пътувайки обаче из вълнуващия креативен свят на Джина Дундова-Панчева не може да не усетим повсеместния могъщ лъх на любовта, която с право е на най-високия фундамент. Нейното могъщо наличие откриваме и в държанието напразно, морето, ведрото синьо, само че и облачно небе, песента на птиците и шума на гората, неуморимите води на реката и така нататък И в значително стихотворения интимните прекарвания са водещи с тяхната живителна мощ, порив, динамичност, полет, драматизъм, възходи, разрушителни мъчителни падове и безсъници... И въпреки всичко над всичко стои нейното триумфиращо великолепие, възраждащо човешката персона. 
Интимната тематика не напуща и останалите елементи на стихосбирката. Такова усещане ни внушава разделът " Пролетно разчистване на душата ", в който бурното замайване на младите интимни преживелици, въпреки и още нестихнало изцяло, отстъпва място на разсъжденията, подбудени от неусетното отшумяване на младостта. Цикълът " Рапсодия в бяло " прогонва до известна степен насъбрания сбит мрак и просветват разтоварващи светлинки, извиращи от съхранената сантиментална същина на авторката. В тематичен аспект идващият цикъл - " Любовта на морето ", се явява като естествено продължение на предходния си другар. Неговото наличие обаче издига на още по-високо ходило събудените за живот интимни усеща: " Черната роза ", " За да останем аз и ти ", " Любовта на морето ", " Живот " и други Темата за любовта се радва на гостолюбие и в цикъла " Животът продължава ", където този толкоз нужен огън има за получател и децата, фамилията, пътуванията... В креативното полезрение на авторката попадат и размисли-равносметка на изминатия път, намерили място в заключителната част " Цветен дъжд ". 
В стиховете на Джина Дундова-Панчева няма и намек за натрапване на крещяща и самоцелна естетическа претрупаност. Напротив, авторката ни убеждава, че може да се написа мощен стих и посредством сигурните и изпитани словесни принадлежности на класическата лирика, изливайки неутолимата си жадност за толкоз изчезналите ни през днешния ден деликатност, обич и хубост. А това изяснява и неотразимото влияние измежду читателите на невероятното, откровено и надарено поетично слово.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР