Продължават да излизат скандални факти от срастването на власт и

...
Продължават да излизат скандални факти от срастването на власт и
Коментари Харесай

Контрабандистите баща и син Димитрови посещавали и Бойко Рашков в МВР, и Асен Василев в МФ

Продължават да излизат скандални обстоятелства от срастването на власт и престъпност в Министерство на вътрешните работи, в Министерство на финансите и организация " Митници "

 

Обвинените за присъединяване в незаконна група за контрабанда, подкупи и търговия с въздействие татко и наследник Марин и Стефан Димитрови са посещавали както постройката на Агенция " Митници ", където са се срещали с Петя Банкова, по този начин и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, по този начин и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи.

 

Това стана ясно по време на съвещанието на краткотрайната комисия, която ревизира за корупция в митниците и " възможната роля на Асен Василев ".

 

Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 година Двамата са минали през един от входовете, съпровождани от специалист от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано. Информацията е добита от писмени пояснения, снети от отговорника на охранителите във компанията, която дава охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова обясни, че видеото от камерите в министерството се пази единствено месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Депутатите изслушаха във вторник ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.  По думите му ДАНС е открила единствено една връзка сред Асен Василев и Стефан Димитров и тя е за назначение на Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи – Хасково.

След като въпросното предопределение се провалило, след това бил издирван пост за Хаджиев в митниците. " Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначение на висока позиция в Агенция " Митници ", само че не се стигна до такова предопределение ", съобщи Тончев. По този въпрос предходната седмица Асен Василев изясни, че е предложил назначението на Хаджиев, тъй като той е съдействал за доста невисок дял на купените гласове на последните локални избори.

 

Отговорът на МФ изчете ръководителя на комисията Тошко Йорданов, който разгласи, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

 

Комисията за следствие на корупция в Агенция „ Митници ” изслуша някогашният вътрешен министър Бойко Рашков и някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. След ревюто си пред комисията, Рашков демонстративно си потегли и по този начин не даде опция депутатите да му задават въпроси.

 

" Стефан Димитров е вкарван в Министерство на вътрешните работи през служебния вход от водача на Бойко Рашков ", разкри пред депутатите в комисията за ОПГ-то в организация " Митници " някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, назначен на поста по предложение на Бойко Рашков.

 

" Стефан Димитров съм го виждал неведнъж да влиза в постройката на Министерство на вътрешните работи от края на 2021 година Това, което правеше усещане, е, че спираше кола Ауди откъм уличката, която е неразрешена - откъм градинката. В някои случаи съм го виждал да влиза през транспортния ход, което не е редно. Външните лица би трябвало да минават през основния вход и да бъдат записвани. Лицето беше посрещано от водача на господин Рашков. Засичал съм го и пред кабинета на господин Рашков ", изнесе скандалните обстоятелства Петър Тодоров.

" Влизането през транспортния ход не е нормална процедура. Това е входът откъм църквата на " Св. Седмочисленици ".Оттам излизат колите на Министерство на вътрешните работи. Не съм виждал да влизат там други лица. Откъм транспортния вход няма книга за визити ", изясни още той.

" Тези лица бяха доста постоянно в ГДНП при шефа тогава Венцислав Кирчев. Знам, че лицето постоянно е стъпало и в КАТ-София при Тенчо Тенев. Включително съм чувал мнения от сътрудници, че " този със затъмнените стъкла " отново е спрял пред постройката ", продължи със скандалните си разкрития пред депутатите Петър Тодоров.

" Стефан Димитров на един семинар на КАТ напролет на 2022 година е участвал на масата. Нещо като Нотариуса на Боровец. Там е бил и въпросният Тенчо Тенев като уредник на банкета ", показа още някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" През 2022 година разбрах, че лицата са обект на разработка от ДАНС ", изясни Петър Тодоров.

 

Бойко Рашков уточни пред комисията, че познанството му с Марин Димитров е във връзка със сигнал, който той е направил при него като министър. Сигналът, по думите на Рашков, е обвързван със „ смачкано от прокуратурата “ дело по отношение на някогашния министър Мирослав Найденов и някогашния министър председател Бойко Борисов.

 

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков призна пред парламентарната комисия за корупцията в митниците, че се срещал с оповестените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови и обяви, че си чествал със 100 индивида рождения ден в Министерство на вътрешните работи,  на който са били и татко и наследник Димитрови. 

" Министерство на вътрешните работи очевидно е парти-център, откакто можеш да си поканиш 100 индивида на рождения ден. Не знаем какво е имало на гърба на картината ", разяснява шефът на комисията Тошко Йорданов във връзка подарената на Рашков картина от Димитрови, за което свидетелства и изтеклата в медиите обща фотография.

  " Г-н Рашков ускори всички съмнения, които имаме, че е взел участие в тази корупционна скица ", обясни още ръководителят на комисията.

 

Бойко Рашков сподели, че се е срещал с Димитрови по отношение на ситуацията към изборите в Хасково и пазаруването на гласове. " Носиха ми информация за купувачите на гласове ", сподели Рашков. Той означи още, че Димитрови са упрекнати за закононарушение, осъществявано от средата на 2023 година, а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 година

 

Изслушването на Бойко Рашков в комисията за ОПГ-то в митниците стартира със скандал. Бившият вътрешен министър упрекна Йордан Цонев, че е в главната на пазаруването на гласове, а депутатът от Движение за права и свободи се закани да го съди.

 

Гледайте съвещанието на комисиятаТУК

 

Комисията беше основана след абсурда в Митниците и задържането на някогашния към този момент шеф на Агенцията Петя Банкова, която е упрекната дружно с Марин и Стефан Димитрови за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда и пране на пари.

 

На предходното съвещание на комисията от писмо на Министерство на вътрешните работи до депутатите стана ясно, че Бойко Рашков като вътрешен министър е посещаван 10 пъти от Марин и Стефан Димитрови, както и от Петя Банкова.

 

Това е станало сред май 2021 година и март 2022 година Рашков дефинира протичащото се като политическа офанзива преди идните избори и съобщи, че обвинените по следствието в митниците са били при него в качеството им на очевидци. А от " Продължаваме Промяната " желаеха Рашков да бъде изслушан в комисията.

 

На въпрос дали считат, че ще има наказан и дали Бойко Рашков ще понесе отговорност, Станислав Балабанов от Има Такъв Народ отговори:

„ Оттук нататък това е работа на виновните институции. Ние като народни представители и членове на тази комисия, ще си извървим пътя до дъно, ще излезем с нужния отчет. В персонално качество считам, че този човек и тези хора, по принцип би трябвало да понесат следствията от свършеното си, тъй като изпаднахме в тежък парадокс. “

„ Защо би трябвало да влиза информаторът през транспортния вход?
Г-н Рашков твърди доста неща. Тази комисия не е съд, само че тя демонстрира пред обществото какво се случва. И всеки жител може да си направи изводите “, сподели още Йорданов.
От думите му стана ясно още, че в сряда в комисията ще се изслушват представители на Агенция „ Митници “ и Асен Василев, в случай че пристигна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР