Продължава разследването срещу д-р Георги Кръстев, когото районната прокуратура в

...
Продължава разследването срещу д-р Георги Кръстев, когото районната прокуратура в
Коментари Харесай

Разследват известен ортопед от Пловдив за измами с болнични

Продължава следствието против доктор Георги Кръстев, който районната прокуратура в Пловдив упрекна за издаване на подправени болнични листове. Чрез тях са източени 130 хиляди лева от Националния застрахователен институт. Заради това районният съд го в профил от член и ръководител на Специализираната лекарска консултативна комисия по ортопедия в ДКЦ 1 в града.
Според правосъдния състав медикът е притеглен към наказателна отговорност за умишлени закононарушения от общ темперамент, свързани с работата му. Въз основа на събраните в досъдебното произвеждане гласни и писмени доказателства са налице учредения да се счита, че служебното му състояние ще сътвори спънки за обективното, всестранно и цялостно изясняване на събитията по делото, взеха решение магистратите.
През август предходната година един от най-известните ортопеди в Пловдив беше задържан, а по-късно освободен под гаранция.
Прокуратурата заяви, че доктор Кръстев е взел участие в скица, измислена от Стефан Грозев.
През 2017 година Грозев записал в Харманли компанията “Джи Еф Ти – България”. В нея назначил 10 души от разнообразни краища на страната – Габрово, Велико Търново, Севлиево. Обещал им огромни заплати и висок застрахователен приход.
“Фирмата на Грозев е основана с една цел - да употребява личния състав за източване на пари от НОИ”, изясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. По думите му, откакто я записал, предприемачът отишъл при доктор Георги Кръстев, с който били другари.
Според проверяващите за година и половина на наетите в “Джи Еф Ти – България” били издадени 117 подправени болнични за 1674 работни дни. За тях от Национален осигурителен институт били преведени 76 хиляди лв.. Изплатеното обезщетение обаче не било взето от чиновниците, а постъпило по микросметки. После харманлийският предприемач трансферирал парите на собствен влог.
Самият той е извадил за себе си болнични с погрешно наличие, като е прибрал непозволено 54 000 лева от Национален осигурителен институт. Всички документи менте за краткотрайна неработоспособност на личния състав и на предприемача са били за оптималния интервал от 180 дни.
“Грозев е упражнявал е специалността “болен”. На личния състав в сдружението си е давал понякога дребни суми”, уточни прокурор Пехливанов.
Нито предприемачът, нито чиновниците в “Джи Еф Ти – България” са се явявали пред ортопедичната лекарска комисия в Пловдив.
Разследващите обясниха, че се е правил “болничен туризъм”. Седалището на компанията е в Харманли, пациентите – от разнообразни обитаеми места, комисията – в Пловдив, а болничните листове се изпращали в София.
“Джи Еф Ти – България” не е внасяло осигуровки и дължи 60 000 лева за тях. Разплитането на схемата почнало след сигнал на Национален осигурителен институт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР