Продължава недоволството от промените в пътната организация в центъра на

...
Продължава недоволството от промените в пътната организация в центъра на
Коментари Харесай

Поредни спорове в СОС за новата организация на движение в центъра на София

Продължава недоволството от измененията в пътната организация в центъра на София. Кметът Васил Терзиев разпореди основаването на работна група по отношение на измененията. В нея са поканени да вземат участие жители, с цел да бъде усъвършенстван планът, само че при никакви условия няма да върне остарялата организация на придвижване.

С половин час забавяне стартира съвещанието на Общинския съвет. Причината - дългите разногласията към новата организация на придвижване по булевардите " Патриарх Евтимий ", " Витоша " и " Фритьоф Нансен ". От Българска социалистическа партия желаеха оставката на заместител кмета по превоз Илиан Павлов.

Иван Таков - общински консултант от Българска социалистическа партия, ръководител на Комисия по превоза в Следствен отдел към окръжна прокуратура: " Вече тролейбусите по " Раковски " вървят по към 90 секунди забавяне. Да, по " Патриарх Евтимий " към 30 секунди по-бързо се движат, само че това се случва без да е пусната третата светлина по " Фритьоф Нансен ", която в допълнение ще натовари придвижването. "



От ГЕРБ също желаеха оставката на Павлов, припомниха продължаващите митинги и демонстрираха подписка против плана.

Прошко Прошков - общински консултант от ГЕРБ-СДС: " Ако никой не може да реализира единодушие да се върне остарялата организация, ние не сме срещу, не желаеме да се отстранен велоалеите, само че имаше задоволително положителни отзиви, където би трябвало да бъдат тези велоалеи, къде да се изградят, с цел да има по-добър баланс. "

Заместник-кметът по превоза Илиян Павлов отговори, че нямат данни за закъснение на тролеите, а велосипедистите са се нараснали двойно след стартирането на новите велоалеи. Показаха и протокол за координиране на плана:

" Всички планове за организация и контролиране на придвижването се съгласуват с дирекция " Трафик " на Следствен отдел към окръжна прокуратура и " Пътна полиция " - Столична дирекция на вътрешните работи и ето в този момент ще ви покажа и протоколът с членовете. Може да отидем на точката до " Патриарх Евтимий " и долу написа в съгласие. "



От " Пътната полиция " обаче още веднъж споделиха, че планът не е документално координиран с тях и че представител на институцията е взел участие на съвещание в Столичната община през април, само че не и през май на финалното разискване на плана. От Столична дирекция на вътрешните работи към момента чакат от общината да им изпратят искане за мнение.

" Ако, несъмнено, Столична община пожелае да се случи това. - А, в случай че не пожелае? - Не мога да дам съответен отговор. Това значи, че ние не можем да дадем своята оценка дали построения сектор дава отговор на българското законодателство и дали е безвреден за придвижването ", изясни комисар Николай Крушарски, шеф на отдел " Пътна полиция " към Столична дирекция на вътрешните работи.



В общината ще бъде свикана работна група, която да обмисли дали планът има потребност от корекции. Велоалеите обаче няма да се пипат, сподели кметът на София Васил Терзиев:

" Няма да се махат, в противен случай, където ги има ще се оправят, където ги няма ще се прибавят, за нас това е значимо, хората да се придвижват с колело, тъй като причините ми - то няма велосипедисти като вали, ами то няма и майки с колички. "



фотоси: Българска телеграфна агенция

По отношение на жалбите против плана от " Спаси София " споделиха, че съдът към този момент е върнал една от тях поради липса на конкретика и аргументиран юридически интерес.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР