Прочутата оперна певица Катя Попова и посланикът ни в ГДР

...
Прочутата оперна певица Катя Попова и посланикът ни в ГДР
Коментари Харесай

Опонент на Живков и оперна прима загиват в самолетна...

Прочутата оперна певица Катя Попова и посланикът ни в Германска демократична република ген. Иван Бъчваров, някогашен шеф на Генералния щаб на армията, умират в мистериозна самолетна злополука на 24 ноември 1966 година край Братислава. Жертвите са общо 82 - целият екипаж и всички пасажери. Ген. Бъчваров има славата на конкурент на Живков, което подхранва слуховете, че не става дума за инцидентен, а за поръчан случай.

Фактологията - полет LZ101 на ТАБСО /предшественик на БГА

" Балкан " свързва София с Будапеща, Прага и Източен Берлин. В деня на злополуката полет LZ101 се обслужва от ИЛ-18Б, създаден през януари 1964 година Към съдбовния ден не е имал катастрофи. Командир на полета е Любомир Антонов, който е на 41 години и има нальот от 11 959 часа. Самолетът излетява от аварийното летище в Братислава в 16,28 часа. Около 2 минути по-късно катастрофира на 8 км от летището в местността Сакракопец в полите на Малките Карпати. Удря се в заснежения терен, избухва и огромен пожар, който се разгаря много бързо, основно тъй като останките и горивото са разпръснати върху огромна повърхност.
Отговор на въпроса кой е ген. Иван Бъчваров дава журналистът Крум Благов. Генералът е авторитетен човек в компартията, някогашен партизанин. В продължение на 10 години - от 1950-а до 1960 година е шеф на Генералния щаб на армията. След това е назначен за първи зам.-министър на защитата, а през 1962 година - за завеждащ военноадминистративния отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия, което му дава опция за надзор върху силовите ведомства. Но Бъчваров влиза в спор с партийния водач Тодор Живков, който по това време е и министър председател на страната. На пленум на Централен комитет през декември 1964 година Бъчваров предлага да се смени Живков, който съгласно него нямал нужните качества за тези постове.

Междувременно различен някогашен партизанин с псевдоним Горуня прави опит за прелом против Живков и съидейниците му вършат опит да се свържат с Иван Бъчваров. Живков употребява това, с цел да го в профил от поста му и да го изпрати надалеч от България - дипломат в Германска демократична република.
След съдбовния полет от 24 ноември 1966-а плъзват клюки, че това не е било задоволително и задачата на злополуката е била физическото премахване на ген. Бъчваров.
тагове оперна прима катя попова иван бъчваров тодор живков самолетна злополука  Опонент на Живков и оперна прима умират в самолетна злополука
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР