Пробив в търговските преговори между ЕС и най-големите икономики в

...
Пробив в търговските преговори между ЕС и най-големите икономики в
Коментари Харесай

ЕС се цели да финализира възможно най-скоро търговското споразумение с Меркосур

Пробив в комерсиалните договаряния сред Европейски Съюз и най-големите стопански системи в Латинска Америка, известни като Меркосур (Mercosur), е " напълно изпълним ". Това съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс, на срещата си с бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва.

" Амбицията ни да разгадаем останалите разлики посред ни допустимо най-скоро ", означи тя.

Бразилският президент също изрази вяра, че съглашението ще бъде постигнатo в границите на тази година и ще " отвори нови хоризонти ", предава Българска телеграфна агенция.

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че е налице опция комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Меркосур да бъде финализирано през втората половина на 2023 година. Той добави, че чака двете обособени търговски съглашения сред Европейски Съюз и Чили, и Мексико надлежно да бъдат утвърдени до края на 2023 година.

Лидерите от Европейски Съюз и Латинска Америка се събраха през днешния ден за двудневна среща на върха сред " от дълго време забравени родственици ". Предстои да се види дали тя ще е радостна среща сред другари, които не са се виждали отдавна, отбелязва Асошиейтед прес.

Последната им сходна среща бе преди осем години. Оттогава пандемията от КОВИД-19 и напускането на Бразилия за три години на 33 -членната Общност на латиноамериканските и карибските страни (CELAC) задълбочиха разликите посред им.

Разногласията, вариращи от войната в Украйна до търговията, обезлесяването и репарациите за иго вършат срещата още по-любопитна и би било считано за триумф, в случай че страните се договорят да се срещат по-често занапред нататък.

" От доста години Европа обърна тил на това, което без подозрение е най-съвместимият с Европа район на планетата ", съобщи външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес, чиято страна ръководи Европейски Съюз на ротационен принцип.

През 21-и век обаче Китай ускорява въздействието си и комерсиалните си връзки със страните от Латинска Америка и Европейски Съюз осъзнава, че му следва геостратегическа борба.

Според последните данни годишната търговия сред двата блока е повишена с 39 на 100 през последното десетилетие до 369 милиарда евро (414 милиарда долара). Инвестициите на Европейски Съюз в района са били на стойност 693 милиарда евро (777 милиарда долара), което е покачване с 45 на 100 през последното десетилетие. Европейски Съюз има търговски съглашения с 33 членки на Общността на латиноамериканските и карибските страни.

Страните членки на Меркосур са Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, асоциирани страни са Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор, Перу, Гвиана и Суринам, а страни наблюдателки са Нова Зеландия и Мексико.

 
   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР