Проби от пастьоризирано мляко са дали положителен резултат за наличието

...
Проби от пастьоризирано мляко са дали положителен резултат за наличието
Коментари Харесай

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

П плебеи от пастьоризирано мляко са дали позитивен резултат за съществуването на останки от вируса на птичия грип , който болести млечни крави в Съединени американски щати, предадоха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес, като цитираха американските управляващи.

От Управлението за надзор на питателните артикули и медикаменти в Съединени американски щати оповестиха, че резултатите " не съставляват действителен вирус, който може да основава риск за потребителите ". Оттам прибавиха, че не престават да изследват въпроса.
 
" До момента не сме видели нищо, което да промени мнението ни, че комерсиалните доставки на мляко са безвредни ", се споделя в изказване на ведомството.

Съобщението е направено близо месец, откакто вирусът на птичия грип, от който през последните години се разболяха милиони диви и търговски птици, беше открит в млечни крави в най-малко осем щата, напомня Асошиейтед прес. 

По данни на Министерството на земеделието в Съединени американски щати досега са наранени 33 стада. 

Представителите на Управлението за надзор на питателните артикули и медикаменти в Съединени американски щати не показват какъв брой проби са изследвали и от кое място са получени. Експертите правят оценка млякото в процеса на преработката и от магазините за хранителни артикули, оповестиха чиновниците. Резултатите от спомагателните проби се чакат " в идващите няколко дни до седмици ", допълват от ведомството. 

Лабораторният PCR тест, употребен от  Управлението за надзор на питателните артикули и медикаменти в Съединени американски щати, би разкрил генетичен материал, даже и откакто живият вирус е погубен посредством пастьоризация или топлинна обработка, изяснява Лий-Ан Джейкъс, микробиолог и вирусолог в университет на щата Северна Каролина.

" До момента няма доказателства, че това е заразен вирус и Управлението следи за това ", споделя специалистът. 

Представители на американските Управление за надзор на питателните артикули и медикаменти и на Министерство на земеделието по-рано обявиха, че млякото от засегнатите от инфекцията животни не е постъпвало в комерсиалната мрежа. Предполага се, че то би трябвало да бъде пренасочено и унищожено, отбелязва Асошиейтед прес. 

Федералните разпореждания изискват млякото, което влиза в междудържавната търговия, да бъде пастьоризирано.

Тъй като откриването на вируса на птичия грип, прочут като вид А H5N1, при млечните крави е ново и обстановката се развива, не са приключени изследвания за въздействието на пастьоризацията върху вируса, споделят от Управлението за надзор на питателните артикули и медикаменти в Съединени американски щати. Но предходни проучвания демонстрират, че е " доста евентуално " пастьоризацията да инактивира чувствителни към топлота вируси като H5N1, допълват от организацията. 

Мат Херик, представител на Международната асоциация за млечни храни, съобщи, че наредбите за времето и температурата на пастьоризация подсигуряват, че комерсиалните доставки на мляко в Съединени американски щати са безвредни. Остатъците от вируса " нямат никакво влияние върху човешкото здраве ", написа той в имейл до Асошиейтед прес. 

През март учените потвърдиха съществуването на вируса H5N1 при млечни крави, откакто седмици наред се съобщаваше, че животни в Тексас страдат от мистериозно заболяване. Кравите били летаргични и доста намаляло млякото, което дават. Въпреки че вирусът H5N1 е гибелен за домашните птици, множеството инфектирани говеда наподобява се възвръщат в границите на две седмици, настояват специалисти. 

Досега е открито, че двама души в Съединени американски щати са били инфектирани с птичи грип. Работник в кравеферма от Тексас, който е бил в непосредствен контакт с болно животно, неотдавна е развил лека очна зараза и се е възстановил. През 2022 година пандизчия, участващ в работна стратегия, се е заразил в птицеферма в щата Колорадо. Единственият му признак е бил отмалялост и той се е възстановил, напомня Асошиейтед прес.

* Вижте и това видео от архива ни:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР