Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

...
Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ
Коментари Харесай

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна

Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати за мощната поддръжка за Украйна, оповестиха на Facebook страницата си от Министерския съвет.

 

" Пакетът от американската военна помощ е значима стъпка в решителен миг, която ще донесе повече сигурност в Черноморския район, Европа и цялото евроатлантическо пространство. "

 

Припомняме, че след месеци закъснение Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати одобри с двупартийно болшинство пакети от военна помощ за Украйна и Израел. Те влизат в законопроект за помощ на стойност 95 милиарда $.

 

Като цяло Западният свят приветства вчерашното одобрение в Камарата на представителите на американския Конгрес на законопроект, предусещащ помощ за Украйна на стойност близо 61 милиарда $.

Очаква се законопроектът бързо да бъде утвърден от Сената и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

 

Триста и единадесет конгресмени в Камарата на представителите гласоподаваха " за " законопроекта, а 112 - " срещу ".

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в " Екс ", че е признателен и на двете партии в Камарата на представителите и персонално на ръководителя Майк Джонсън.

 

" Благодаря ти, Америка! ", сподели Зеленски.

" Демокрацията и свободата постоянно ще имат световно значение и в никакъв случай няма да изгубят, до момента в който Америка оказва помощ за отбраната им ", посочи украинският водач.

 

Президентът Байдън приветства одобряването на законопроекта.

" Днес членовете и на двете партии в Камарата на представителите гласоподаваха в името на ползите на националната ни сигурност и изпратиха ясно обръщение за силата на американското водачество на международната сцена. В този сериозен миг те действаха дружно, с цел да откликнат на зова на историята, като утвърдиха едно незабавно законодателство в областта на националната сигурност, за което аз се борих в продължение на месеци ", сподели Байдън.

 

" Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, с цел да мога да го подпиша и той да стане закон, с цел да може бързо да изпратим оръжия и съоръжение на Украйна, която да посрещне незабавните си потребности на бойното поле ", се споделя в изказване на американския президент.

 

" Бе преодоляно огромно затруднение за американската помощ за Украйна. Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно ", написа германският външен министър Аналена Бербок в обществената мрежа " Екс ".

 

Съединените щати и Европа са дружно на страната на свободата и против " войната на терора " на съветския президент Владимир Путин, съобщи още Бербок.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства вота в Камарата на представителите.

" Украйна употребява оръжия, предоставени от съдружниците от НАТО, с цел да унищожава военните мощности на Русия. Това способства за сигурността на всички в Европа и Северна Америка ", написа Столтенберг в " Екс ".

 

Приветствия насочиха и лидерите на балтийските страни.

С одобряването на законопроекта от Камарата на представителите бяха преодолени месеци на различия сред републиканците и демократите в долната камара на Конгреса.

Мнозина републиканци гласоподаваха срещу помощния пакет, само че не съумяха да предотвратят одобряването му, отбелязва ДПА.

 

В рамките на същия пакет, който е с обща стойност от 95 милиарда $, бяха утвърдени и 26 милиарда $ помощ за Израел и към 8 милиарда $ помощ за Тайван и Индийско-тихоокеанския район.

 

В рамките на пакета беше включен и текст, който планува възбрана на китайското приложение " ТикТок " в Съединени американски щати, в случай че " БайтДенс ", компанията притежател на " ТикТок ", не се раздели с активите си в Съединени американски щати. В рамките на утвърждения от Камарата на представителите спомагателен пакет се планува също по този начин конфискуване на замразени съветски активи.

 

Русия разкритикува одобряването на законопроекта от долната камара на Конгреса, като съобщи, че новата помощ ще обогати Съединени американски щати и ще съсипе Украйна.

" Решението да бъде предоставена помощ на Украйна беше предстоящо и планувано. То още повече ще обогати Съединените американски щати и още повече ще съсипе Украйна, ще докара до гибелта на още украинци ", сподели през вчерашния ден вечерта представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

 

Москва нееднократно е упреквала Киев, че желае да се бори със западна помощ, до момента в който не останат украинци, отбелязва ДПА, като загатва, че съгласно Русия западната военна помощ удължава войната в Украйна.

Руската позиция по този въпрос се споделя и от някои водачи и партии в Европа, в това число от българския президент и част от парламентарно показаните партии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР