Пристанището на Палма на остров Майорка - едно от най-посещаваните

...
Пристанището на Палма на остров Майорка - едно от най-посещаваните
Коментари Харесай

Палма де Майорка рязко ограничава круизните кораби

Пристанището на Палма на остров Майорка - едно от най-посещаваните от круизни кораби в Средиземно море, лимитира броя им. Решението на управляващите на Балеарските острови се счита за първото от този вид в Испания.

Според него от началото на новата година не повече от 3 круизни кораба - когато това е допустимо - ще могат да дебаркират на ден, като единствено един от тях ще може да е с повече от пет хиляди души на борда.

Анализът демонстрира, че спрямо 2019 година това значи 13% по-малко посетители, само че и по-добра околна среда и отбрана на остарелия град от тълпи туристи. В дни, когато в врата влизат по 8 круизни кораба, на брега слизат над 22 хиляди души.

Последната година преди пандемията архипелагът е бил посетен от повече от 2.6 милиона туристи, пристигнали с круизните кораби. Тогава 25 организации сплотиха силите си в акция за внезапно понижаване на разрешеното акостиране. Те желаеха не повече от 1 транспортен съд и най-много 4 хиляди души дневно. В декларацията им се споделяше, че туризмът с мега-кораби се разраства по нежелателен и неусточив метод за Палма, нанася екощети и внася напрежение в обществото, а градското пространство и исторически забележителности са замязяли на увеселителен парк.

От някои браншове на стопанската система се възпротивиха, други подлагаха на критика ограничаването, че е прекомерно едва, само че 5-годишната договорка в последна сметка щеше да е невъзможна без единодушието на множеството участници в туристическия бизнес.

Заявката за акостиране нормално се подава месеци по-рано. Съгласно новите правила изключения ще се вършат за не повече от 20 дни в годината, с цел да се извършват към този момент подписани контракти. В тези дни ще е разрешено идването на не повече от 4 кораба, а седмичният брой туристи не би трябвало да надвишава 59 500.

Проучване на порт Палма от 2015 година сподели, че круизният туризъм зарежда над 5500 работни места и вкарва 256 милиона евро в региона, директно и индиректно.

 Палма де Майорка внезапно лимитира круизните кораби
© portsdebalears.com
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР