Природният газ започва да се превръща в луксозна стока след

...
Природният газ започва да се превръща в луксозна стока след
Коментари Харесай

Приключи ерата на евтиния природен газ

Природният газ стартира да се трансформира в първокласна стока откакто в Европа поскъпна с 1000% спрямо достигнатите през май 2020-а рекордни низини. И дава път на много " по-солена " сила, която ще провокира земетресения в световната стопанска система. 

Природният газ, който се употребява за генериране на електрическа енергия и за отопление на жилищата, се оферираше щедро и беше на ниска цена през по-голямата част от последното десетилетие откакто Съединени американски щати и Австралия усилиха доставките на суровината. Газовата идилия завърши през тази година откакто търсенето надвиши фрапантно новите доставки. Европейските газови ставки скочиха до рекордно високи цени през тази седмица, а пратките на полутечен газ към Азия са покрай оптималните си количества за това време на годината.   

На фона на броящите се на пръста други варианти, светът сигурно ще зависи от по-чистата при изгарянето й суровина като сурогат на въглищата и в осъществяване на краткосрочните зелени цели. Но до момента в който производителите лимитират вложенията в нови доставки вследствие на апелите на отнасящите се отговорно към климата вложители и държавни управления, става все по-очевидно, че скъпата сила ще е новата действителност.  

По оценка на специалисти от сектора, газът ще е горивото на прехода в продължение на идните десетилетия, тъй като главните стопанства са ангажирани да реализират целевите количества въглеродни излъчвания. А цената му вероятно ще остане висока в средносрочен проект и ще продължи да пораства в дълготраен. 

До 2024-а търсенето се планува да скочи със 7% от предпандемичните си нива, по данни на Международната енергийна организация. Втечненият природен газ пък се чака да нараства с по 3.4% годишно до 2035-а, изпреварвайки другите изкопаеми горива, сочи разбор на " Макинзи енд ко. ".   

Препускащите цени на суровината значат, че ще е много по-скъпо с нея да се зареждат фабрики или да се създават петрохимикали, което ще засегне и разколебае всеки бранш на гобалното стопанство и ще нагнети инфлационни страхове. За потребителите това ще донесе по-високи месечни сметки за сила и за газ, за потребление на пералните машини, за горещи душове и за подготвяне на храна. Новината ще е извънредно неприятна за по-бедните страни като Пакистан и Бангладеш и обръща надолу с главата цялостните енергийни политики, построени на догатката, че цените на горивото ще са по-ниски за по-дълъг интервал от време. 

Европейските газови котировки скочиха с над 1000% по отношение на рекордния си най-малко от май 2020-а поради пандемията, а на азиатския полутечен газ се покачиха шесткратно през предходната година. Дори цените в Съединени американски щати, където шистовата гражданска война усили доста производството на горивото, доближиха най-високото си за последното десетилетие ниво за този интервал от годината. Въпреки че са налице няколко краткотрайни фактора за повишаването на синьото гориво: прекъсвания на доставките, подем на световното стопанство и затишието в новите фабрики за полутечен газ, съществува очевиден консенсус, че светът е изправен пред структурна смяна, провокирана от енергийния преход. 

Преди десетилетие Международната енергийна агенция обяви, че планетата евентуално навлиза в " златен век " на растеж на търсенето на природен газ поради " историческото " увеличение на на ниска цена предложение. Действително, сред 2009-а и 2020-а световното ползване скочи с 30%, тъй като енергийните компании и обособените браншове се възползваха от увеличаващия се рандеман.

Днес страните избират суровината като метод за бързо съкращаване на атмосферните заърсители. Преходът към природен газ може да се реализира относително бързо с лимитирани средства и в същото време ще има забележителен принос за понижение на нездравословните излъчвания, считат анализатори на IHS Markit. Той е най-чистото изкопаемо гориво и при изгарянето си емитира съвсем с 50% по-малко въглероден двуокис от въглищата. Другите различни източници на сила като вятърът и слънчеви акумулатори, са в относително ранна фаза в енергийния преход.  

Анти-газови настроения

Енергийните сдружения в Европа се пренасочват към по-чистия газ поради препускащите към небето цени на въглеродните разрешителни. Страните от Южна и Югоизточна Азия възнамеряват да изградят десетки нови газови централи, с цел да посрещнат по-високите потребности от електрозахранване. Китай пък се чака да зависи повече от всеки път от синьото гориво в напъните си да постави таван на потреблението на въглища.

Напълно резонно, мощното търсене ще насърчи напор от вложения в свежи експортни мощности. Големият фактор за по-високите газови котировки е неналичието на пресен капитал за нарастване на предлагането. Растящите анти-газови настроения и засиления надзор върху мръсните излъчвания на метан стопират плановете и принуждават едрите енергийни играчи да премислят проектите. Международната енергийна организация, която прогласи синьото гориво за мост към по-чисто въглеродно бъдеще, притегли при започване на годината вниманието на международната общественост с предизвестие, че вложенията в нови газови полета би трябвало да бъдат прекъснати, в случай че светът желае да реализира нулеви излъчвания до 2050-а.  

Без пресен финансов запас потреблението на полутечен газ в Азия - двигател на бъдещия ръс на търсенето на суровината - ще надвиши предлагането със 160 млн. тона през 2035-а, по данни на заместител ръководителя за Азиатско-Тихоокеанския регион на " Уд Макензи " - Гавин Томпсън. Азия е внесла към 250 млн. тона полутечен газ през предходната година.   

Газовите доставки няма да съумеят да задоволят търсенето

Освен мощната агресия в Катар, единствено няколко нови експортни планове за полутечен газ са получили утвърждение от началото на 2020-а. Крайните консуматори не демонстрират изключително предпочитание за дялово присъединяване в мероприятия по рандеман и произвеждане на суровината или да подписват дълготрайни покупко-продажби за доставка поради несигурността, произлизаща от напъните на държавните управления да понижат излъчванията. Американските производители от шисти не дават отговор неотложно с спомагателен рандеман, тъй като са под напън от вложителите да лимитират разноските и да избегнат следващо затлачване на пазара. Същевременно, основни планове за газопроводи се борят да продължат напред. 

Експерти от сектора пък предизвестяват, че зеленото придвижване може да провали даването на адекватни и търпими като цена доставки на потребителите. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР