Природните аномалии са нещо, с което ще трябва да свикваме

...
Природните аномалии са нещо, с което ще трябва да свикваме
Коментари Харесай

33 млн. ученици не ходят на училище заради жегите в Бангладеш, хората се молят за дъжд

Природните аномалии са нещо, с което ще би трябвало да привикваме отсега нататък. Докато Европа бе обхваната от снежни стихии и превалявания, Бангладеш, страна в Азия с над 170 милиона поданици, е наранена от гореща вълна и температурите са над 42 градуса по Целзий. Както заяви Би Би Си, заради горещата вълна управляващите взеха решение да затворят учебните заведения и цели 33 милиона възпитаници не посещават часовете.
Училищата и колежите ще бъдат затворени най-малко до 27 април, взеха решение управляващите в Бангладеш. Това е втора поредна година, в която те би трябвало да подхващат толкоз радикална стъпка заради рискови климатични условия. Затварянето идва, откакто учебните заведения във Филипините и Индия също бяха принудени да затворят заради гореща вълна, обхващаща Азия.

- Децата в Бангладеш са измежду най-бедните в света и затварянето на учебните заведения заради горещините би трябвало да е обезпокоително за всички ни - сподели Шумон Сенгупта, шеф на организацията " Спасете децата " в тази страна.

Children in are out of school this week due to extreme heat. The climate crisis isn`t just a distant threat—it`s disrupting their education, health, and future. We must act NOW to protect our children and safeguard their rights!

Бангладеш е една от страните, които са най-уязвими от последствията от изменението на климата. Според Междуправителствения панел по изменение на климата повишението на морското ниво с 30 до 45 см може да измести повече от 35 милиона души от крайбрежните региони - към една четвърт от общото население на страната. В сряда хиляди мюсюлмани в страната се събраха в джамии и селски полета, с цел да се молят за дъжд.

- Животът стана нетърпим поради неналичието на дъжд. Бедните хора страдат извънредно - сподели пред Агенция Франс Прес ислямският свещеник Мохамед Абу Юсуф. Той управлява утринните молебствия за 1000 богомолци в централната част на столицата Дака в сряда. Метеорологичните служби чакат рисковите горещини да продължат най-малко още седмица. Болниците и клиниките са инструктирани да се приготвят за повече пациенти заради положения, свързани с рискови горещини, като тресчица и главоболие.

„ Пациентите, страдащи от топлинен удар, ще бъдат признати в климатизирани отделения “, сподели министърът на опазването на здравето Саманта Лал Сен.

Unicef ​​също предизвести за съществени опасности, че такива високи температури съставляват заплаха за дребните деца, изключително за новородените и кърмачетата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР