Природа или възпитание – безкрайният дебат. Генетиката революционизира разбирането ни

...
Природа или възпитание – безкрайният дебат. Генетиката революционизира разбирането ни
Коментари Харесай

Може ли шимпанзе да бъде отгледано като човек?

Природа или образование – безкрайният спор. Генетиката революционизира разбирането ни за това по какъв начин нашата биология въздейства върху живота ни, преди епигенетиката и скорошните проучвания на контузиите да влязат в борбата и да ни покажат, че нашите гени в действителност могат да бъдат директно повлияни от това по какъв начин сме възпитани. Честно казано, отговорът е: към момента нямаме визия.

Това накара някои хора да се чудят дали високоинтелигентните животни не биха могли да реализират нашето равнище (или най-малко близо до него) на интелигентно държание, в случай че бъдат отгледани като хора – и, както е при всички сходни мисли, екип от учени към този момент е ревизирал.

Вдъхновени от случай на две деца, които са били отгледани от вълци и са останали съвсем диви през целия си живот, Уинтроп и Луела Келог (не индивидът със зърнени храни) се впускат в собствен див опит. Уинтроп Келог е бил относителен психолог, който посвещава живота си на разбирането на интелигентните скотски типове от началото доникъде на 1900 година и е управлявал лаборатория в Държавния университет на Индиана, преди да направи същото в Държавния университет на Флорида.

Запознайте се с Гуа, шимпанзе единствено на седем месеца и половина, което е взето в семейството на Келог през 1931 година Доналд е единствено на 10 месеца, когато Гуа е показан в фамилията, тъй че двамата са съвсем на една възраст. В очите на родителите Гуа и Доналд са рода и щяха да бъдат отгледани по този метод. Тя получаваше непрекъснато внимание, получаваше същите задания за учене, които би имало едно бебе и даже носеше дрешки и пелени за деветмесечния интервал на проучването.

В процеса бе сниман и документален филм, който съпоставя двамата в разнообразни задания, който може да се види ето тук:

Гуа се разви добре, придобивайки положителни двигателни умения и физическа мощ, както всяко шимпанзе, отглеждано отвън естествената си среда. Според публикация във вестник, Гуа е ходила изправена и е могла да отговори на 20 елементарни команди, и е била избрана като „ по-умна “ от Доналд на 12-месечна възраст.

Разликите обаче бързо стартират да се появяват – до момента в който Доналд използваше външния тип и лицата на хората, с цел да ги разпознава, Гуа употребява миризмите и облеклата, които носят. На 16-месечна възраст Доналд стартира да образува думи, само че Гуа не може. Изглеждаше, че до момента в който Гуа превъзхождаше в ранните задания, в последна сметка нейният мозък просто не можеше да се оправи с развиването като този на Доналд.

Както се очакваше, съществуването на шимпанзе за сестра стартира да се отразява на Доналд и той стартира да имитира звуците, които Гуа издаваше; до момента в който опитът искаше Гуа да стане повече човек, по-скоро Доналд ставаше шимпанзе. След девет месеца всичко бе спряно.

 Man&chimpbrains

Гуа беше върната в Регионалния проучвателен център за примати Йеркс във Флорида, където беше в допълнение изследвана до гибелта й по-малко от година по-късно заради пневмония.

Макар и неортодоксално и извънредно неетично съгласно днешните стандарти, изследването разкри някои очарователни изводи. Животните са доста по-интелигентни, в сравнение с постоянно сме им приписвали, изключително през 1900 година, само че това развиване наподобява си има таван. Дори е потвърдено, че някои примати имат вокалните качества за формиране на думи, само че им липсва мозъчно развиване, с цел да стартират да приказват.

И по този начин, това е – до момента в който те са толкоз умни (или даже по-умни по някои показатели) от хората до избран миг, еволюцията ги е повела в друга посока и шимпанзетата не могат да бъдат отгледани като хора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР