Припомнете си най-важното от мъдростта на легендарния Сидхарта Гаутама, известен

...
Припомнете си най-важното от мъдростта на легендарния Сидхарта Гаутама, известен
Коментари Харесай

23 урока от Събуденият

Припомнете си най-важното от мъдростта на именития Сидхарта Гаутама, прочут още като Буда.

„ Ако можехте ясно да видите чудото на едно цвете, целият ви живот би се трансформирал ”.
Буда

1. Любовта побеждава всичко

«Ненавистта не може да бъде победена с злоба, може да се победи единствено с обич. Това е безконечен закон».

2. Определя ви не това, което казвате, а това, което вършиме

«Не бива да назоваваме един човек влъхва, единствено по това, което той приказва. Но в случай че виждаме, че живее в мир и обич, и е освободен от страха, то той в действителност е мъдър».

«Не считаме едно куче за положително, единствено тъй като умее да лае. Човек не е благодетелен, единствено тъй като споделя верни и приятни неща».

3. Тайната на положителното здраве — цялостен живот в сегашното
«Не се задържайте в предишното, не мечтайте за бъдещето, концентрирайте мозъка си напълно в сегашния момент».
«Тайната на здравото тяло и здравия разум е да не страдаме за предишното, да не се безпокоим доста за бъдещето, а да живеем в сегашния миг умно и искрено».

4. Погледът във вътрешността в себе си подарява схващане
«Не е нужно да търсите своя път в небесата. Достътачно е да погледнете в сърцето си».

5. Думите могат да предизвикват болежка и да лекуват
«Думите имат мощ и могат както да унищожават, по този начин и да лекуват. Правилните и положителните думи могат да трансформират нашия свят».

6. Пуснете го и то ще бъде ваше вечно
«Най-верният път да загубите нещо е да продължавате да се вкопчвате в него».

7. Никой не може да изживее живота ви вместо вас
«Никой няма да ни избави с изключение на ние самите. Никой не може и няма да го направи. Трябва сами да извървим своя път».

8. Щастието не понижава, в случай че го споделиш
«Една свещ може да възпламени хиляди други и от това животът й няма да е по-кратък. Щастието не понижава, в случай че бъде споделено».

9. Бъдете положителни към всички
«Бъдете меки с младите, състрадателни с възрастните, търпеливи със слабите и заблудените. Някога в своя живот вие сте били или ще бъдете като всеки от тях».
«На всички и на всички места предавайте простата истина: с цел да се обнови човечеството, са нужни единствено благородно сърце, сърдечна дума и състрадание».

10. Не вярвайте на всичко, което ви споделят
«Не вярвайте на това, което сте чули; не се доверявайте на традициите, защото те са се предавали от потомство на поколение; не вярвайте на нищо, което е слух или общоприето мнение. Не вярвайте на нещо, което е единствено запис от изявление на някакъв остарял мъдрец; не се доверявайте на догадките, на това, което смятате за истина, към което сте привикнали. Не вярвайте на голия престиж на вашите учители и старейшини. След наблюдаване и разбор, когато бъде в съгласие с разсъдъка и е от изгода и за богатството на всеки и всички – тогава го приемете и живейте съгласно него».

11. Както си го мислите – по този начин и ще бъде
«Всичко, което ние сме, е резултат от това, което сме мислили. Животът ни е учреден върху мислите ни. Животът ни е построен от мислите ни и се състои от тях. Ако човек приказва или работи, управителен от зли планове, страданията ще го следват, както колелото следва копитото на вола, теглещ каруцата. Ако човек приказва и работи с добра цел, щастието го следва като сянка, която в никакъв случай не ще го остави».

12. Пуснете страховете си
«Тайната на битието е да се избавим от страховете си. Не се опасявай какво ще се случи с теб. Твоето бъдеще няма да се промени от това, само че пък сегашното ти ще стане по-спокойно».

13. Истината постоянно ще се открие
«Три неща не могат да бъдат скрити: Слънцето, Луната и Истината».

14. Контролирай мислите си или те ще те управляват
«За да се наслаждавате на положително здраве, с цел да постигнете същинско благополучие за фамилията си и да донесете мир за всички, би трябвало първо да обуздаете и контролирате личния си разум. Ако човек може да ръководи съзнанието си, той ще откри пътя към Просветлението и цялата мъдрост и добродетел ще дойдат при него».

15. Подозренията разделят. Доверието сплотява
„ Няма нищо по-страшно за връзките, в сравнение с подозрителността. Това е отрова, която убива дружбата и разяжда любовта. Това е бодил, който раздира и боде, меч, който убива ”.

16. Никой не е по-достоен за любовта ви от вас самите
«Можете да търсите из цялата галактика този, който заслужава обич и обвързаност повече от вас самите, само че няма да откриете подобен човек на никое място. Вие като никой различен във вселената заслужавате своята обич и привързаност».

17. Знанието за другите носи мъдрост, познанието за себе си дава прояснение
«По-добре е да успехите себе си, в сравнение с да спечелите хиляда борби. Тази победа ще остане вечно с вас. Не могат да ви я лишават нито ангелите, нито демоните, нито раят, нито адът».

18. Духовността не е лукс, а нужда
«Тъй както свещта не може да гори без огън, хората не могат да съществуват без нравствен живот».

19. Сменете завистта с удивление
«Не завиждайте на другите за положителните им качества, а посредством удивление ги изградете у себе си».

20. Намерете вътрешния покой
«Спокойствието е вътре във вас. Не го търсете навън».

21. Внимателно си избирайте приятелите
«От неприятен и неоткровен другар би трябвало да се плашите повече в сравнение с от хищник. Дивият звяр може да нарани тялото ви, само че злият човек ще нарани душата ви».

22. Не съществува рецепта за благополучие
«Щастието не е удачно съвпадане на външни условия. То просто е положение на мозъка ви».
«Няма път към щастието, щастието е самият път».

23. Три значими неща
«В последна сметка единствено три неща имат значение – какъв брой мощно сме обичали, какъв брой леко сме живели и какъв брой елементарно сме се отказвали от ненужното».

Инфо: www.wakingtimes.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР