Приготвянето на пилешка супа за любимия човек, когато той е

...
Приготвянето на пилешка супа за любимия човек, когато той е
Коментари Харесай

Вълшебната пилешка супа - с какво ни помага?

Приготвянето на пилешка чорба за обичания човек, когато той е болен, е нормална процедура по света от епохи. Днес генерации от съвсем всички култури се кълнат в изгодите от пилешката чорба. 

Пилешката чорба, употребена като терапия, може да се наблюдава до 60 година от н.е. Пилешката чорба произлиза от древен Китай. 

В сезона на настинките и грипа, който е в разгара си, си коства да се запитаме: Има ли научна аргументация на убеждението, че тя оказва помощ? Или пилешката чорба служи единствено като успокояващо плацебо, т.е. осигурява психологическа изгода, до момента в който сме заболели, без фактически да лекува? 

Наясно съм, за какво хората обожават да подготвят пилешка чорба. Това, което придава на супата забавния и присъщ усет, е " умами " - един от петте съществени усета, които разграничава човек, близко е до чувството за солено, усетът има дълбоки японски обичаи. Това коментира  Колби Тиман, помощник по диетика и хранене в Университетът в Дейтън. 

Подобрен вкус, по-добро храносмилане 

Всичко това е разумно, тъй като аминокиселините са градивните детайли на протеините, а аминокиселината глутамат се съдържа в храните с усет умами. Не всички храни с умами усет обаче са локални. Сиренето, гъбите и соевият сос също го имат, изяснява диетологът. Изследванията демонстрират, че усетът, става известно, е от решаващо значение за лечебните свойства на пилешката чорба.  

“Когато проверявам пациенти със болести на горните дихателни пътища, виждам, че доста от тях внезапно стартират да ядат по-малко или въобще не ядат. Това е по този начин, тъй като острите болести разпалват възпалителна реакция, която може да понижи апетита. Това, че не ви се яде, значи, че е малко евентуално да си набавите нужната храна, което надали е положително решение за здравето и имунната ви система. Ако не се храните, това би усложнило възобновяване ви ", показва Колби Тиман. 

Доказателства сочат, че усетът умами в пилешката чорба може да помогне за повишение на апетита. Участници в скорошно изследване настояват, че са се почувствали по-гладни след първото си опитване на чорба с прибавен от откривателите умами усет. Според други изследвания умами може да усъвършенства усвояването на питателните субстанции. След като мозъкът ни усети умами посредством вкусовите рецептори на езика, тялото ни приготвя храносмилателния си тракт за по-лесно асимилиране на протеините, изясняват учени.  

Това може да понижи стомашно-чревните признаци, които доста хора изпитват, когато са неразположени. Въпреки че множеството хора не свързват инфекциите на горните дихателни пътища със стомашно-чревни признаци, проучвания при деца са открили, че грипният вирус ускорява признаците на коремна болежка, гадене, повръщане и диария, изяснява Тиман. 

Може да понижи възпалението 

Възпалението е част от естествената реакция на тялото към пострадвания и болести. Възпаленията поражда, когато белите кръвни кафези мигрират към възпалената тъкан, с цел да подкрепят заздравяването. Когато този инфекциозен развой настъпи в горните дихателни пътища, той води до признаци на простуда и грип, като запушен нос или хрема, кихане и кашляне. По-ниската интензивност на белите кръвни кафези в носните проходи може да понижи възпалението. И забавното е, че проучванията демонстрират, че пилешката чорба в действителност може да понижи броя на белите кръвни кафези, разпространяващи се във възпалените тъкани, показва Тиман. 

Ключови съставки 

За да усетите в действителност успокояващите и лечебни резултати на пилешката чорба, е значимо да вземете поради съставките на супата. Не всички пилешки супи имат лечебни свойства. Например, ултрапреработените консервирани версии на пилешка чорба нямат доста от антиоксидантите, открити в домашно приготвеното ядене, споделя диетологът, написа vesti.bg.  

Дори топлината на пилешката чорба може да помогне. Пиенето на течността и вдишването на изпаренията покачват температурата на дихателните пътища, което спомага за лечението на секрета, който постоянно съпровожда респираторни болести.  

Билките и подправките, които от време на време се употребяват в пилешката чорба, като черен пипер и чесън, също лекуват секрета. Бульонът, който съдържа вода и електролити, оказва помощ при дехидратация. 

“За да увеличите оптимално изгодите за здравето от пилешката чорба, предлагам да си я приготвите вкъщи. Важно е да добавите моркови, целина, свеж чесън, билки и подправки ", обяснява  Колби Тиман.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР