Приготви ли си домашното? Да? Браво, ето ти едно левче

...
Приготви ли си домашното? Да? Браво, ето ти едно левче
Коментари Харесай

5 причини да не плащаме на децата

„ Приготви ли си домашното? Да? Браво, ето ти едно левче за премия! А в случай че измиеш съдовете ще ти дам още! “ , споделя майката на сина си и хлапето възторжено се спуска към кухнята.
Идилия, нали? Само дето моментното облекчение от това, че детето е свършило някаква работа през днешния ден, в бъдеще може да докара до огромни проблеми.

Ето пет аргументи, които биха ви разубедили да възнаграждавате с пари детето за висока оценка или за добре свършена работа.

1. За всичко ли би трябвало да се заплаща?

Веднъж като въведете цена - примерно „ 2 лв. за измиване на съдовете “, надали към този момент ще дочакате детето да ви предложи безкористна помощ.
Помислете против какво в действителност оферирате това заплащане?
За положителните оценки, за оправения креват или за подредените играчки? Нали детето и по този начин би трябвало да свърши тези неща, те са част от отговорностите му.

Някой заплаща ли ви на вас, с цел да готвите или да подреждате къщата? А би било отлично някой да ви анулира в тези отговорности, нали? Тогава за какво смятате, че би трябвало да го вършиме с детето си?

2. Стоково –парични вместо фамилни връзки

Като въвеждате парични поощрения, вие автоматизирано се отдалечавате от детето си. Това наподобява като откуп, вместо като естествена човешка реакция. По-добре е когато вашият хлапак донесе петица у дома и самичък, без подканяне си подготвя чантата, да му кажете: „ Какъв хитрец си! Колко си независим “, а не да му навирате банкнота в ръката.

За децата е доста значимо утвърждението и любовта на родителите. А колкото е по-малко детето, толкоз повече се нуждае от персонално другарство с тях. Затова не си коства да намесвате пари в връзките си с детето ви.

3. А цените порастват ли, порастват...

Това е още една причина да се откажете от този метод. Просто с течение на времето цената на поощрението ви ще пораства от ден на ден.
Първоначално на детето ще му е задоволително да получи порция сладолед като премия за измитите съдове.
После ще ви каже, че дружно с чиниите е измило и една тенджера и ще изиска добавка към възнаграждението си. И с течение на времето тези искания ще нарастват и то ще изиска и нещо по-голямо.

Замислете се и за друго – постоянно ли ще бъдете склонни да плащате на детето си за свършената от него работа?
Случват се най-различни обстановки – могат да вземем за пример да ви освободят от работа. И да ви стане комплицирано да обясните на малчугана за какво не можете да му дадете пари като заплащане, че е разходил кучето. Той може да не се впечатли от обстановката като цяло, само че сигурно ще се разочарова от вас и ще го покаже. Защото към този момент е привикнал джобните му пари непрекъснато да се усилват.

4. Парите се обезценяват

Много е значимо детето да разбере какъв брой коства една или друга свършена работа. Ако домашната ви мярка се окаже прекомерно необятна и детето елементарно получава положително заплащане, това може по-нататък да го обърка съществено.
Лесно добитите пари в действителност се обезценяват бързо. Иначе казано – избягвайте да платите примерно 2 лв., поради поляните цветя.
Такива привички ще попречат на детето към този момент в живота му на възрастен, тъй като доста от разновидностите на възнаграждение ще стартират да му се костват неприемливи и недостойни.

И то няма да се научи и да прави връзка с напъните, които вероятно се изискват, с цел да ги завоюва и да ги разходва спестовно и със сметка съгласно опциите си.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР