Причините за потъването му е проблем в конструкцията и неизвършен

...
Причините за потъването му е проблем в конструкцията и неизвършен
Коментари Харесай

20 години от трагедията край Босфора: На борда на кораба Хера загинаха 19 моряци

Причините за потъването му е проблем в структурата и неизвършен своевременен ремонт
Навършват се 20 години от нещастието с кораба " Хера ". Българският кораб под камбоджански байрак потъна на 13 февруари 2004 година, към 12:30 ч., в Черно море, на 7,5 благи (14 км) от пролива Босфора в турски териториални води и на него откриха гибелта си 19 моряци, измежду тях 17 българи и двама украинци.

Корабът превозваше над 11 750 т въглища от украинското пристанище Мариупол за турското пристанище Гебзе, в залива Измит. Загина целият екипаж. Фирмата притежател на кораба беше " Маестро шипинг ", записана в Сен Висенте. Мениджър на плавателния съд в България бе " Провидънс шипинг трейдинг " със седалище във Варна. В дните след потъването в издирвателните работи по море, въздух и земя се включиха турски военни и български екипи на Гражданска отбрана и БЧК, напомня.
Екипажът на кораба " Вежен " е станал очевидец на потъването на " Хера "
Корабът на Параходство " Български морски флот " ЕАД " Вежен " е бил напълно покрай входа на Босфора, където е станал случаят с " Хера ". Екипажът е видял, че моторният транспортен съд " Хера " потъва.

Капитанът на " Вежен " кап. Миланов е пратил депеша до БМФ, с която е обяснил обстановката. Екипажът е опитал избавителна интервенция, само че извънредно неприятното време е попречило. Междувременно турските управляващи са влезнали по отношение на " Вежен " и са обяснили, че ще изпратят избавителни хеликоптери.

По информация от турските медии корабът е потопен във водите на Босфора на излизане от пролива към Черно море.

Бушуващите ветрове затрудняват напъните на турската брегова защита за намирането на 21 моряци от потъналия покрай Босфора товарен транспортен съд. Турските управляващи затвориха пролива Босфора за морски трафик поради бурните ветрове и снеговалежи, ограничаващи видимостта, само че разрешиха прекосяването на по-малки кораби.
Най-вероятно моряците от кораба " Хера " не са съумели да го изоставен при потъването му
Най-вероятно моряците от кораба " Хера " не са съумели да го изоставен при потъването му, сподели тогава за Българска телеграфна агенция генералният консул на България в Истанбул Руско Георгиев. Предположението е на представители на ръководство " Брегова защита и избавителни интервенции " на Истанбул.

По информация на ръководството в 12 часа и 23 минути от " Хера " е подаден сигнал, че в първи трюм влиза вода. След четири минути връзката с кораба е изгубена. Предполага се, че при влизането на вода в предната част е потопен носът и от вълнението корабът се е преобърнал, считат спасителите.

Хората си били вътре в кораба поради мощното неспокойствие и вратите са били затворени. Заради бързото поглъщане те евентуално не са имали опция да скочат в морето и са останали затворени в кораба. Тогава стана ясно, че изваждането на кораба ще е доста мъчно, тъй като " Хера " е потопен на дълбочина към 70 метра и ще е нужна специфична техника. 

Корабът " Хера " бе от 1975 година на вода. Според Баръш Тозар металът на транспортен съд, който повече от 30 години е в морето, е стар и при удар от вълните елементарно може да се пробие. 
Потъналият в петък в Босфора транспортен съд " Хера " не е подавал сигнал за злополучие SOS
Потъналият в петък, 13 февруари, до Босфора транспортен съд " Хера " не е подал сигнал за злополучие SOS. Това сподели на конференция тогава изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Морска администрация " капитан Пейчо Манолов.

Според него " Хера " е подала сигнал до турския избавителен координационен център, че има потребност от буксир. Сигналът е бил прихванат от българския транспортен съд " Вежен ". В 12.30 часа " Вежен " е алармирал до избавителен координационен център, че корабът " Хера " е потопен. 

При спускането на водолазите ш направените фотоси се откри, че корабът е потънал 73,5 м. дълбочина, а " Хера " лежи на десния си ръб. Липсва капакът на хамбар номер едно. Тогава не можа да се откри дали има избавителна лодка и плотове потънали дружно с кораба. 

Пет тела бе извадени от потъналия транспортен съд на трима българи и двама украинци. Другите моряци останаха в неопределеност. 

На 24 ноември 2017 година Софийската градска прокуратура повдигна обвинявания на двама души по отношение на потъването на кораба " Хера ". Това са на основния монтьор Петър Жеков Колев, на електротехника Никола Спахиев и на стажант-механика Христо Милков. Намерени бяха телата и на втория монтьор Олександр Серафимович и на третия монтьор Олексий Левченко.

Завинаги в неопределеност остават капитанът, първият пом.-капитан Петър Петров, вторият пом.-капитан Боян Станков, боцманът Начо Начев, Кирил Димов, Свилен Спасов, Илия Димитров, Филко Фердинандов, Пламен Димитров, Светослав Георгиев, Стефан Пеев, Желязко Колев, Мартин Минчев и Александър Каменов. Последните двама са най-младите жертви - едвам на 23 година

Обвиняеми са Милен Балчев и Стефчо Минчев за осъществено закононарушение по превоза.

И двамата са с обвиняване по Наказателния кодекс за това, че в интервала 23 юли 2002 година - 13 февруари 2004 година във Варна са позволили да се повреди и потъне моторен транспортен съд " Хера ", от което е последвала гибел за 19 български и непознати жители.

Към интервала на действието Милен Балчев е бил общоприет шеф и началник " Експлоатация " на компания " Провидънс шипинг енд трейдинг " ООД. (...)

През същия интервал Стефчо Минчев изпълнявал длъжността " Технически шеф ", началник " Материално техническо доставяне ", началник на бреговата конструкция на комерсиално сдружение " Провидънс шипинг енд трейдинг " ООД и началник " Морски интервенции ".

За времето от 23 юли 2002 година до 13 февруари 2004 г. двамата обвинени, в съучастничество, позволили да се повреди моторен транспортен съд " Хера ", като не направили нужния ремонт и отказали осъществяването на планувани ремонтни действия.

На 2 септември 2002 година във Варна те приели без забележки и следващи рекламации ремонта на моторен транспортен съд " Хера " с акт за завършек на ремонта. Разследването е открило, че била осъществена замяната на листове ламарина от палубната облицовка и дънния настил с ламарини с дебелини, по-малки от редуцираните остатъчни дебелини по отношение на новите построечни такива.

В края на август 2003 година, след осъществяването на класификационен обзор на 22 август 2003 година във Варна, упълномощили и позволили осъществяването на преустрояване на кораба посредством свалянето на 16 броя товарни стрели с прилежащото им съоръжение, като не уведомили упълномощената от Камбоджанския корабен указател класификационна организация - Български корабен указател (БКР) и в нарушаване на Международната спогодба за сигурност на човешкия живот на море от 1974г. /SOLAS/ и Протокола към нея от 1988г., утвърдени от България и Камбоджа. 

Причините за потъването на кораба, съгласно заключението на голям брой експертизи, в това число и в Института по хидродинамика и аеродинамика към Българска академия на науките /ИХА/, са, че вследствие на описаните ремонтни работи и градивни промени, е било влошено якостното положение на структурата на кораба и по този начин бурята, на която той е бил подложен на 13 февруари 2004 година, е предизвикала дисторция повече от допустимата в корпуса (в региона на първия хамбар).

От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото прикритие на хамбара, при което в него е навлязла огромна маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил претрупан " Хера " са образували течна примес. При бурята и въздействието от нея, на което е бил подложен плавателния съд, придвижването на тази примес в товарната част на кораба е довело до загуба на резистентност, наклоняване на носовата част във водата и последвало поглъщане на " Хера ", се показва в известието...

Делото за потъването на кораба " Хера " се гледа от Варненския областен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР