Причините за анемия могат да бъдат най-различни. Така например тя

...
Причините за анемия могат да бъдат най-различни. Така например тя
Коментари Харесай

Оказва се, че дете няма анемия, а пиявица, заседнала в хранопровода му

Причините за анемия могат да бъдат най-различни. Така да вземем за пример тя може да е наследствена или да се появи в резултат на диета, в която липсват витамини (в частност желязо, B-12, фолиева киселина и мед). Понякога обаче не е изключено и пиявица да е заседнала в хранопровода ви и да изсмуква цялата ви кръв.

Точно подобен е казусът с едно 3-годишно момиче. В понеделник доктор Джейсън Бротертън, който работи в Кения, показа фотография на пиявицата, която е извадил от нея. Нивото на хемоглобина ѝ е било 3 г/дцл. За информация – естествените равнища са към 9,6 до 13 г/дцл.

„ Преди днешния ден бях сигурен, че съм се натъкнал на множеството случаи на анемия. Но след това извадих това от горната част на хранопровода на 3-годишно дете “, написа той в Twitter.

Не е ясно по кое време момиченцето се е трансформирало в храна за пиявицата, само че докторът има доктрина.

„ Предполагам, че пиявицата е била погълната преди няколко месеца – написа той в Twitter. – Първоначално на пациентката стартира да ѝ тече кръв от носа, след което това прогресира в 3-месечна кашлица. Накрая се е изкашляла толкоз мощно, че майката е съумяла да зърне нещо в дъното на гърлото. Трябваше да я отстрани чрез ендоскопия, защото се беше прикрепила крепко. “

Детето е имало проблеми с преглъщането, което не е изненадващо – в края на краищата в хранопровода му е живеел паразит. След процедурата обаче то към този момент е добре.

Противно на известните вярвания, които се популяризират от близо 2500 години, не е добра концепция да оставите паразит да изсмуква кръвта ви.

В антични времена пиявиците са били употребявани за отстраняването на кръв при лекуване на всичко – от хемороиди до кръвоизливи. Впоследствие обаче, когато този способ се ревизира от научна позиция, става известно, че те освен, че не оказват помощ, само че и интензивно вредят (риска от зараза е огромен). Въпреки това пиявиците не престават да се употребяват и през днешния ден, само че за извънредно съответни цели.

„ В медицината, в частност пластичната и възстановителната хирургия, пиявиците могат да се употребяват, с цел да се усъвършенства кръвоносния поток в област от тъкан или кожа, в които има неприятна циркулация “, написа Националната здравна работа на Англия в своя уебсайт. Как? Като отстраняват кръвния съсирек от деликатните области.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР