При упражняване на правомощията си по ръководство и контрол на

...
При упражняване на правомощията си по ръководство и контрол на
Коментари Харесай

Трансформиране на длъжност на държавен служител


При практикуване на пълномощията си по управление и надзор на администрацията, органът по назначението разполага с оперативната автономия да реши метода на образуване на администрацията, за оптимизация на нейната работа .

В подтекста на тази организация, органът преценя кои длъжности следва да бъдат трансформирани, кои да бъдат съкратени, или да бъдат основани нови длъжности. Как се прави трансформацията и кои са виновните лица в процеса, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Преценката за това какъв тип и брой длъжности , в границите на откритата държавна конструкция и нейната бройка, са нужни във всяко едно звено, с оглед реализиране задачите на администрацията, принадлежи на органа по назначението.



Преценката на този орган е по целенасоченост, само че би трябвало да е съобразена с общите правила, залегнали в закона и най-много с правилото на съразмерността, който задължава административните органи да упражняват пълномощията си по рационален метод, добросъвестно и заслужено.

В тази връзка трансформирането на длъжността би трябвало да цели застраховане на работата и по-добрата функционалност при организацията и осъществяването на заложените действия, а не освобождение на чиновник от заеманата от него служба.

 istock istock
Дефиницията на „ служба “ е дадена също в закона, според която длъжността е нормативно избрана позиция, която се заема по служебно или по трудово правно отношение, въз основа на избрани условия и критерии, обвързвана е с съответен тип активност на лицето, което я заема, и се показва в система от функционалности, отговорности и условия, одобрени с длъжностната характерност . Следователно длъжността се свързва с осъществяване на съответен тип активност, която може да се прави от едно или повече лица, чийто брой (щат) в границите на нормативно плануванаъа обща бройка на чиновниците също се дефинира от органа по назначение.

Т рансформирането на служба в друга служба се прави посредством изменение на длъжностното разписание . Трансформирането би трябвало да е подбудено от нужда, обвързвана с съществуването на едно или няколко от следните условия: съответно осъществяване на функционалностите на административната конструкция или звено; по-добро осъществяване на задачите на административната конструкция или звено; смяна в организацията и/или в размера на работа.

Промени в длъжностното разписание се оферират единствено с документално стимулиран отчет . Следователно самодейността за трансформиране на длъжността е в компетентността на ръководителя на административното звено, който с писмен отчет следва да обоснове нуждата от метаморфоза на длъжностите в звеното, с оглед съответното и дейно осъществяване на неговите функционалности, по-добро осъществяване на задачите или действителна смяна в организацията или размера на работа.

Всяка експертна служба може да се трансформира, даже заета експертна служба. Длъжността може да се трансформира в по-висока експертна служба или в по-ниска експертна служба . Ръководна служба също може да се трансформира в експертна служба, когато административното звено престане да съществува в структурата на съответната администрация, без смяна на общата бройка на личния състав.

Справка:

член 6 от Административнопроцесуалния кодекс

член 2, алинея 1, член 14, алинея 2 от Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията

член 82, алинея 3 от Закона за държавния чиновник

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР