При приготвянето и съхранението на суджуци, кървавици и изобщо меса

...
При приготвянето и съхранението на суджуци, кървавици и изобщо меса
Коментари Харесай

Как да съхраняваме домашен суджук и кървавица

При приготвянето и съхранението на суджуци, кървавици и въобще меса в домашни условия би трябвало да се съблюдават редица правила. Това се постанова от обстоятелството, че домашно приготвеното месо няма дълъг интервал на валидност, като това от магазина. Този факт, несъмнено, няма нищо общо с качеството му.

Купените меса устоят по-дълго единствено и само с помощта на всички консерванти, стабилизатори и оцветители, добавяни при производството. Те липсват при домашно приготвяните деликатеси, което ги прави доста по потребни.

Всяко домакинство избира по какъв метод да съхранява месото. Някои го постановат със сол в качета, други го консервират в буркани, трети го пъхат във фризер, четвърти вършат луканки, суджуци и кървавици. Всеки един от тези способи има както своите преимущества, по този начин и своите дефекти.

Всичко зависи от скоростта на приложимост. Познавачите поучават, в случай че сходно произведения ще се съхранява за повече от една година, да се стерилизира над 3 часа при кипяща вода. Въпреки това, до ден сегашен домакините избират фризерите. Лошото е, че при този метод на предпазване едвам след третия месец настава прекристализация.

При месата се следи комплициран развой на окисление, който протича в три етапи. Мазнина сред ребрата или врата след нескончаем престой във фризера придобива мирис на граниво. При домашните суджуци и луканки се следи по какъв начин от червени стават кафяви и най-после съвсем почерняват.

 Кървавица

Ниските температури стопират процеса на окисление. За приготвянето на домашни суджуци и кървавици от първостепенно значение е червата да са доста добре почистени. Миризмата може да се отстрани с оцет и сода.

В взаимозависимост от дебелината на червото и дали месото е едросмляно или има повече сланина, времето, за което съхне, е друго. Обикновено му би трябвало към седмица. Най-добре се „ мачка ” с дървена преса, точилка или бутилка. Желателно е да се съхраняват на място без слънчева светлина. Препоръчват се таванските пространства.

Домашните суджуци и кървавици би трябвало да се употребяват до две-три седмици след производството. При вакуумиране и прибиране в ледник срокът им на валидност се усилва. Температурата, на която се съхраняват, би трябвало да е ниска, само че позитивна. Така месото ще зрее и ще развие оня мирис на деликатност и сочност.

А е то и няколко обичайни предписания за свински суджук, суджук по селски, телешки суджук, кървавица и кървавица по бански.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР