При повече от 50 процента от проверените обекти по републиканската

...
При повече от 50 процента от проверените обекти по републиканската
Коментари Харесай

12 участъка от АМ Струма - некачествени. Край Ахелой - от 32 проби 22 не отговарят на стандартите

При повече от 50 % от тестваните обекти по републиканската мрежа в гаранционен период има отклоняване при осъществяване на изискваното качество. Това сподели през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на конференция във ведомството, на която той разгласи резултатите от направените инспекции на сектори с профилограф и взетите сондажни пробни ядки от асфалтови пластове.

Тестът с профилограф е вид образна диагностика или знак за това дали има по-сериозни деформации и вероятно дали има проблеми с качеството на инвестиции материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната структура.
 Снимка Българска телеграфна агенция

Проверките, които започнаха през септември 2023 година, ще се правят постоянно в границите на гаранционния период във връзка с всички обекти, даде обещание министър Цеков.

Експерти на Института по пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура " са обследвали дали настилките по магистрални и първокласни сектори от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният период, са равни.

При инспекциите за надлъжна равност проблеми са открити в четири от тринадесет тествани обекта.

" От взетите ядкови проби има пет пътни сектора, в които няма никакви отклонения за съответния клас пътища, в седем други обекта са открити отклонения по план и на основа дебелина ", сподели Цеков и изясни:

" Изпратени са писма до изпълнителите и надзорните компании, в които ги осведомяваме за понижената дебелина на главните пластове. Вече са подхванати дейности за премахване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните компании ".

Според Цеков в някои от обектите позволените дефекти са местни, т.е. отнасят се за дребни сектори на пътното платно, в други са установени систематични нередности - открити са отклонения по целия пътен сектор.

" Изводите са, че явно има отклонения по осъществяване на изискуемото качество и липсва регулярен надзор от страна на изпълнителите, на контролните компании и от страна на страната ", призна Цеков.

По негови думи по автомагистрала " Струма " има отклоняване върху дванадесет разнообразни сектора, които са местни отклонения и не засягат целия пътен сектор (както обаче се разбра след трагичната злополука с 47 изгорели македонски жители, тя въобще не е автомагистрала, тъй като нито дава отговор, нито е издадена пред държавна комисия като такава, б.р. на Клуб Z).

" Друг е казусът при обхода на град Ахелой, където върху сектор от към 5 км от взетите 32 сондажни ядки 22 не дават отговор на плановите и нормативни условия ", сподели още Цеков. Той посочи, че при инспекцията на околовръстния път на Добрич са открити същите несъответстващи на изискуемото качество характерности в дебелината на горния износващ слой в сектор към осем км.

Проверките са били направени само по аршин по кое време изтича гаранционният период, безапелационен бе районният министър, представен от Българска телеграфна агенция. 

Специалистите са измерили повърхностната равност на тринадесет пътни сектора, ревизирали са положението на дилатационните фуги на пет мостови уреди и са взели сондажни ядки на още 10 пътни прави. Общо 165 км пътна мрежа са били тествани двуфазно.

" Резултатите служат за база на следващи инспекции, специалистите са иззели общо 312 сондажни ядки по време на инспекцията ", посочи министър Цеков. 

Българска телеграфна агенция напомня, че началото на инспекциите бе обещано на един от последно въведените в употреба сектори на автомагистрала " Хемус " - сред Ябланица и п. в. " Боаза ". На старта на инспекцията в края на август участваха министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, зам.министърът Николай Найденов и началникът на отдел " Обследване на пътища и градивни качества на настилките " в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР