При първите експерименти органът е трансплантиран в тялото на починал

...
При първите експерименти органът е трансплантиран в тялото на починал
Коментари Харесай

Сериозен пробив в медицината: учени за първи път трансплантираха черен дроб на прасе в човешко тяло

При първите опити органът е трансплантиран в тялото на умрял човек, който е бил обвързван към изкуствена система за поддържане на живота. Такива опити към този момент са провеждани и с други органи, а в този момент са реализирани първите триумфи при трансплантацията на черен дроб. Може би точно ксенотрансплантацията на черен дроб ще бъде първата за осъществяване на широкомащабни клинични проби.

Ксенотрансплантацията се отнася до трансплантацията на скотски орган в човешко създание. Понастоящем са осъществени две сполучливи трансплантации на свински сърца на пациенти с тежка сърдечна непълнота. И двамата мъже живяха към два месеца, като органите се приспособиха добре и бързо. Засега няма точни аргументи за неочакваната им гибел. Разглеждат се разнообразни теории.

Успоредно с това се организират опити с умряли хора, които разрешават на учените да изследват доста по-подробно функционалността на органа в новата среда и да проучват измененията.

Така да вземем за пример учени от Университета на Пенсилвания и компанията eGenesis показаха резултатите от подобен опит върху първата трансплантация на човешки черен дроб, оповестява уеб сайтът MIT Technology Review.

Органите се отглеждат в тялото на животни, като се вършат специфични модификации, тъй че човешката имунна система да не предизвика реакция на отменяне.

Черният дроб на това генно модифицирано прасенце от Юкатан е тестван върху човек в мозъчна гибел.

Новият опит показва функционалността на новия черен дроб в границите на 72 часа след трансплантацията. На първия стадий този интервал е изцяло задоволителен, с цел да се създадат нужните изводи.

Учените имат намерение да аплайват за първите клинични проби още през тази година. На първичния стадий те възнамеряват да употребяват донорския орган единствено краткотрайно, до момента в който пациентът чака подобаващ орган от човешки донор или до момента в който личният му черен дроб се регенерира (известно е, че той е кадърен на отлична регенерация, само че острите токсични положения за черния дроб не разрешават този развой да се преживее в организма).

В бъдеще ГМО органите от животни се преглеждат като краткотрайни или непрекъснати заместители. Като да вземем за пример за осъществяване на трансплантации на сърце, бял дроб, бъбреци и други органи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР