При пълна мобилизация на институциите и научния ни потенциал има

...
При пълна мобилизация на институциите и научния ни потенциал има
Коментари Харесай

Български химик: До 2 месеца може да имаме лекарство срещу коронавируса

При цялостна готовност на институциите и научния ни капацитет има късмет до 2 месеца да има българско лекарство против ковид. Това заяви извънредно пред "168 часа " шефът на "Микар иновейшън " Филип Фратев.

По света има към 1000 компании в света, които търсят и синтезират подобаващи молекули. Още с възникването на SARS те стартират да вършат опити с разнообразни разновидности, само че защото той затихва, фармацевтичният бизнес губи интерес към концепцията за характерен медикамент. Постепенно патогенът мутира и резултатът е, че в този момент в него се появяват и 4 белтъка, присъщи за ХИВ.



Това е допустимо единствено в случай че страната ни помогне, сами не можем да организираме целия този развой - в случай че министър председателят помогне, ще стане.

Ваксините са безсмислени, в случай че до септември 70% от популацията е инфектирано.

- Г-н Фратев, на какъв стадий сте?

- Както и доста компании в света, по този начин и ние тъй като няма създадено лекуване, се насочихме към първото - анти-ХИВ средствата. Механизмът на обединение на един вирус с клетката наподобява на механизма на различен вирус с клетката. Въпросът е до каква степен наподобява. Това към този момент се обясни и нужната информация я има. Колегите по света изрекоха съмнение, че има много огромна аналогия сред ХИВ и този на Ковид-19, заради което имаме набор от инхибитори, по-специално една молекула, която се свърза СRP 5, тъй като да влезе в клетката той би трябвало да се свърже с два протеина. При ХИВ1 това е преобладаващо, той влиза в клетките и хората се разболяват от СПИН.

Всякакви хора настояват кой схваща и кой не, само че желая да подчертая - ние сме пределно наясно, че при коронавирусът има разлика и е хубаво, че имаме такава молекула, само че при Ковид-19 се оказва, че вторият протеин не е преобладаващо СRP 5, а АСЕ2.

Италиански топ вирусолог: Не подценявайте заплахата!

За този протеин няма утвърдени медикаменти, само че има една молекула, която е за пробни биологични цели. Ние тази молекула може да се ангажираме безусловно до дни да я актуализираме тъй че да стане лекарствена молекула, т.е. за медикамент, стига да получим поддръжка от страната.

Снощи прегледах всичко и съм уверен, че това е доста реален вид. Ако ние до две седмици получим тази молекула тя непосредствено може да бъде тествана върху вируса. Аз също работя за американски университет и споделям какво действително може да се направи, няма потребност от общи приказки. Аз персонално с това се наемам и нося отговорност, в случай че министър председателят Борисов ми даде зелена светлина. Написали сме писмо, което се преглежда от министъра на стопанската система, търсим подпомагане не директно от премиера, в диалози сме с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като бе оповестена пандемия. Именно това разрешава непосредствено финансиране от европейските фондове, настрана Еврокомисията задели 25 милиарда евро и мисля, че не е проблем сходно начинание да се финансира.

Представете си, че тази молекула е на масата на един архитект, само че някой би трябвало да построи постройката. Има Институт по органична химия, само че Българска академия на науките има проблем с финансирането. Борисов е споделил, в случай че би трябвало да се даде целия Техпарк за задачата. Но аз нямам сега експерти, които да синтезират това съединяване на прахуляк. Това е първият проблем, той е отвън мен. Аз ще генерирам примерно 10 молекули, само че някой би трябвало да ги синтезира.

Вместо всевъзможни вирусолози и експерти да вървят по медиите, дано да влязат в контакт с нас или с Техпарка и да кажат могат ли да дават хора и условия, с цел да тестваме незабавно тези молекули върху въпросния вирус.

Ако кажете на Българска академия на науките, че нещо би трябвало да се синтезира, нормално това се случва след 2 години. Но в случай че Борисов им подреди, ще го създадат за 1 седмица. В момента всичко зависи от нас. Премиерът има свои механизми и може да им даде период. Тогава отиваме на стъпка 2 и започваме да ревизираме по какъв начин това ще влияе на вируса. Това е естественият метод, по който работят и в Съединени американски щати в сходна изключителна обстановка.

Само преди една седмица шефът на Американската организация по медикаментите на Съединени американски щати сподели, че доста по-бързо ще се създаде лекарство в сравнение с ваксина, следва разумния въпрос - в случай че се чака пик през септември, а тогава няма да има ваксина, а Ангела Меркел знае, че 60-70% от немското население ще бъде инфектирано, запитвам кой ще предпазваме с тази ваксина след септември?

Съединени американски щати стартира клинично тестване на ваксина против ковид

Това ще е безсмислено и не го споделям аз, а шефът на американската организация пред "Ню Йорк таймс ".

Следователно ние се нуждаем доста повече от лекарство. Синтезират се молекулите по най-бръз метод, през тези две седмици би трябвало нашите учени от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките и други сътрудници да влязат в Техпарка, ще им осигурим техника, с цел да се види дали могат да създадат тези проби тук. Аз досега съм работил само със здравната организация на Съединени американски щати, там тези проби са безвъзмездни, в този момент даже се вършат ускорено, само че по принцип те поставят в епруветките вирус плюс молекула и гледат дали те го убиват. В нашия случай ние би трябвало имаме инфектирана клетка и да забележим по какъв начин ѝ влияе нашата молекула. Един вирусолог тези дни сподели: "Едно е в лаборатория, друго е в човешкия организъм. "

Но ние няма по какъв начин да не стартираме от епруветката. Не мога непосредствено да опитвам това на хора. Но в случай че забележим, че унищожава вируса, тъй като не? Това е механизмът. Само да вметна - в Ковид-19 има един трети протеин - с едно комплицирано име SLC6A19. Ние имаме подготвена молекула за него, оповестена в едно от най-авторитетните издания в света през предходната година. Казвам го, тъй като не сме изникнали от нищото, публикуваме в тези интернационалните списания години наред. Разполагаме с молекулата за хомоложния протеин, само че не за 19, а за 6, имаме и за хомоложния 14, доста елементарно е да я преправим, в случай че въобще се постанова, тъй като не сме я тествали. Възможно е тази, която имаме, също да свърши работа.

Ние имаме две водещи молекули за две евентуални цели във вируса. Липсва ни една, която можем да създадем до седмица, описахме цикъла и стигнахме до тестванията в епруветка. Ще е безпределно неприятно, в случай че аз би трябвало да си подпомагам със Съединени американски щати, тъй като Министерство на здравеопазването може да неведнъж да форсира този развой - в Съединени американски щати да изпратим молекулите и ще знаем дали са дейни или не. Както сподели министър председателят това е въпрос на чест. Аз съм сигурен, че ще работят.

Над 80% от медикаментите са основани в интервала сред 50-те и 80-те години, тогава нямахме знание за нито един от тези протеини, които в този момент дават тежки странични резултати. Мислите ли, че не можем да съобразим тази подготвена молекула да има общоприети панели, което няма да е доста скъпо - 50-100 хиляди евро. Ще тестваме над 2500 протеина в организма, като зад всеки един стои физиологичен развой и затова непряк резултат. Тоест ние авансово ще знаем дали тази молекула ще има странични резултати.

- Не е незначителен този въпрос?

- За мен малко са несъразмерни тези опасения и дългите тествания, тъй като молекулата ще е безусловно безвредна. Още повече това не е дълготрайно лекуване, а краткосрочно.

- Как тъкмо би трябвало да спомага страната?

- Стигаме до последния съставен елемент, който зависи от Министерство на здравеопазването и Бойко Борисов. Ние имаме Национална организация по лекарствените средства - НИЛС. Ако министерството ѝ разпореди, те могат да разработят протоколи за ускорено клинично тестване в лечебните заведения. Ние сме самостоятелна страна и както Китай си взема решение самичък, по този начин и ние може да го създадем и след утвърждението на препарата. Това е решение на НИЛС - да се създадат протоколи и оценка на сигурността, като тя се съобрази, че тук става дума за един сериозен случай, в който би трябвало да се създадат базови оценки. Още повече ние авансово ще имаме доста добра информация и по всички индикатори медикаментът не би трябвало да е отровен. В чужбина и у нас има десетки компании, провеждащи клинични проучвания и това не трябва да е проблем.

Пак дублирам това не е измислица. Ние фактически можем да го създадем, виждате ситуацията става съществено, затварят се граници. Ами добре - в този момент е времето да покажем в действителност какво можем.

Бойко Борисов изрази огромна поддръжка, само че може би ще би трябвало още една интервенция от негова страна, с цел да се даде зелена светлина на този план. Имаме проект с съответни суми и периоди, само че дано и страната да подкрепи този развой. Тогава за какво да не се опитаме и да го създадем?

Ако Борисов даде зелена светлина мигновено започваме. Моите сътрудници са работили по ХИВ. В момента главният ни план е за метастази на рака в лимфните възли и там сме в договаряния с най-големите фармацевтични компании. Честно казано даже нямаме интерес да се занимаваме с ковид, само че аз започнах да се интересувам от това предходната неделя. Науката е полемика, само че в този момент няма време, знам, че ние можем да го създадем.

- Какъв е оптимистичният сюжет?

- Ако имаме картбланш от наша страна работата ще отнеме 2-3 седмици. Ако тук или другаде по света се провежда въпросният синтез и да кажем: "Това е молекулата, направете я! ", ще са нужни още две седмици. Така стават 40 дни, това е премного време да се провеждат паралелно и контактите с лабораториите, които ще вършат тестванията. Един тест лишава няколко дни. В най-оптимистичния вид цикълът ще е подготвен. След това би трябвало да се проведат проби за сигурност, фармакогенетика, фармадинамика, което може да се прави паралелно. Тоест в границите на 10 дни ще имаме всички базови параметри. Ще се тества в кръвта, за какъв брой време се разгражда, с цел да имаме точната доза, ще се ревизира за сигурност.

Така стигаме най-много до 2 месеца и можем да влезем в клинични тествания. Но съгласете се, че една дребна компания не може да провежда сходен огромен развой спрямо мултимилиардните компании или с институти като Харвардския, без подпомагане на всички сътрудници в страната. Забележете, не приказваме за никакво дълготрайно финансиране.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР