При онкологичните заболявания проблемът не е в лекуването, а в

...
При онкологичните заболявания проблемът не е в лекуването, а в
Коментари Харесай

Проф. Валерианова: При онкологичните заболявания проблемът е в късната диагностика

" При онкологичните болести казусът не е в лечението, а в късната диагностика ". Това сподели пред БНР проф. доктор Здравка Валерианова, шеф на Националния раков указател и някогашен шеф на Националната онкологична болница, в деня на лекарите и на битката с рака на гърдата.

Тя беше безапелационна, че могат да бъдат избавени човешки животи и може да има по-добро качество на живот на пациентите, в случай че болестта бъде диагностицирано в точния момент :

" Много е значимо и здравите хора по какъв начин се отнасят към заболяванията, изключително към онкологичните и по-специално - с рака на гърдата. Поради тази причина, че на тези болести би трябвало да се обръща внимание, е отдаден месец октомври - за битка с рака на гърдата и 4-ти февруари - Ден за битка с рака. Като че ли непрестанно би трябвало да приказваме за тезе заболавания и да осведомяваме хората какво се случва ".

По думите ѝ в месеците на Covid епидемията раковите болести са отишли на по-заден проект , тъй като напъните са ориентирани към коронавирусната зараза:

" Прегледите понижиха и това не е редно. Очаква се това да окаже отрицателно въздействие върху ранната диагностика ".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. доктор Здравка Валерианова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР