Голямата причина Тръмп да е начело на републиканската партия: републиканците смятат, че той е спечелил изборите през 2020 г.

...
Президентските избори през 2024 г. са на хоризонта, но просто
Коментари Харесай

Президентските избори през 2024 г. са на хоризонта, но просто не можем да оставим 2020 г. зад гърба си. Бившият президент Доналд Тръмп беше обвинен и изправен пред съда тази седмица по обвинения, свързани с опити за отмяна на този изборен резултат. В същото време първичните социологически проучвания показват, че Тръмп и президентът Джо Байдън са с най-голяма вероятност да представляват партиите си още веднъж на общите избори през следващата година.

Може би тогава има смисъл, че несъмнено предиктор номер 1 за избора на републиканската номинация е дали гласоподавателите смятат изборите през 2020 г. за легитимни.

Оказва се, че способността на Тръмп да убеди голяма част от републиканската база, че победата на Байдън е нелегитимна, носи големи дивиденти, тъй като той търси номинация за Републиканската партия за трети път.

Знаем, че анкета след анкета показва, че приблизително две трети от републиканските гласоподаватели вярват в лъжата, че победата на Байдън по някакъв начин не е законна. Последното ни проучване на CNN/SSRS, проведено през юли, установи, че 71% от регистрираните републиканци и независими гласоподаватели, клонящи към републиканците, смятат победата на Байдън за нелегитимна в сравнение с 27%, които я смятат за легитимна. Съпоставими 67% казаха, че е нелегитимен в нашето проучване през май, докато 31% казаха, че е легитимен.

Тази анкета през май също попита гласоподавателите кой предпочитат да бъде кандидатът на Републиканската партия за 2024 г. Тръмп спечели 64% от гласовете сред онези, които смятаха изборите през 2020 г. за нелегитимни. Това спада до едва 27% сред онези, които смятат, че победата на Байдън е легитимна, което поставя промяната в подкрепата на Тръмп въз основа на този въпрос на 37 точки. (Проучване на CNN през март показа промяна в подкрепата на 35 точки.)

Казано по друг начин, Тръмп имаше преднина от 39 точки пред губернатора на Флорида Рон ДеСантис сред групата, която вярваше, че загубата му е нелегитимна в анкетата през май. Той дори беше с ДеСантис сред много по-малката група, която каза, че загубата на Тръмп през 2020 г. е законна.

За да поставите в перспектива до каква степен мислите за изборите през 2020 г. са на първичните избори на Републиканската партия, вижте как образованието (обикновено най-предсказуемата демографска променлива) корелира с подкрепата на Тръмп. През май Тръмп се е повишил с 35 пункта сред хората без висше образование и с 14 пункта сред тези без такова. Тази разлика от 21 точки е само около половината от това, което виждаме по въпроса за легитимността през 2020 г.

Фактът, че Тръмп се справя много по-добре сред онези, които вярват, че е загубил нелегитимно, има много смисъл. Една от най-големите точки за продажба на Тръмп е, че той е победител. Ако републикански гласоподавател смята, че Тръмп е губещ, тогава, разбира се, ще бъде много по-вероятно да избере друг кандидат.

Съвпада и с това, което видяхме след изборите през 2022 г. Републиканците имаха едно от най-лошите резултати за опозиционна партия по време на междинния мандат, въпреки ниския рейтинг на одобрение на Байдън. Те загубиха много ключови състезания, в които кандидатите, подкрепяни от Тръмп, се представиха значително по-слабо, така че беше време, когато Тръмп можеше да се разглежда като губещ изборите.

Резултатът беше, че делът на Тръмп в републиканските първични проучвания падна до най-ниското си ниво, тъй като ДеСантис, който спечели голямо преизбиране във Флорида, се приближи най-много до Тръмп, който някога е имал.

Тези данни ме карат да попитам: Защо много от републиканските противници на Тръмп се опитват да игнорират явния слон в стаята? Без значение колко пъти един републиканец иска да спори, че тази надпревара е за бъдещето, тя много ясно е за миналото.

Кандидатите на Републиканската партия и апаратът на Републиканската партия позволиха на Тръмп да продаде това, което всъщност е фантазия на републиканските избиратели. Тези избиратели го изядоха и в замяна възнаградиха Тръмп с голяма преднина на първичните избори.

Това оставя републиканските противници на Тръмп с два избора.

Първо, те биха могли да се опитат да убедят значителна част от избирателите, които смятат, че Тръмп никога не е губил избори и неправилно му е отказан втори мандат, да гласуват срещу него по някаква причина.

Второ, те биха могли да изтъкнат аргумента, че Тръмп е губещ и всъщност е загубил през 2020 г. и ще загуби отново през 2024 г. Това е нещо, което ДеСантис наскоро започна да прави. Вероятно ще го прави по-често, докато планира завръщането си.

Нито един от гореспоменатите избори не изглежда като особено лесен случай, като се има предвид къде е базата на Републиканската партия в този момент – поради което Тръмп остава категоричен фаворит за спечелване на републиканската номинация за пореден път.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР