Президентите Румен Радев и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за

...
Президентите Румен Радев и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за
Коментари Харесай

Радев: С Азербайджан имаме общ интерес за развитие на свързаността между Европа и Азия във всичките ѝ измерения

Президентите Румен Радев и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за подсилване на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан
 
България и Азербайджан имат общ интерес да употребяват стратегическото си състояние и прерогативи за създаване както на енергийна, по този начин и на транспортна и цифрова съгласуваност, с които да допринесат за сигурността и стабилността на целия район и за интензифициране на обмена сред Азия и Европа. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев, който е на публично посещаване в Република Азербайджан по покана на президента Илхам Алиев.

 

 

На гала в резиденцията „ Загулба “ Румен Радев и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за подсилване на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан. Документът по думите на  българския държавен глава е израз на значимия капацитет и на взаимното предпочитание  отличните двустранни връзки да продължат да се развиват все по този начин интензивно за просперитета на двете другарски страни и нации.

 

 
В наличието на двамата президенти бяха подписани също по този начин Меморандум за съгласие сред държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR и „ Асарел инвестмънт “ ЕАД, контракт за взаимно опериране сред „ България Еър “ и Азербайджанската национална самолетна компания по линията София-Баку-София, като обновените директни полети ще стартират да се извършват през идващите месеци, Меморандум за съгласие сред Министерството на нововъведенията и растежа на България и Министерство на цифровото развиване и превоза на Азербайджан за съдействие в региона на софтуерните нововъведения и научноизследователската и развойна активност, които слагат основата на взаимни планове и начинания на държавно и бизнес равнище.
 


В изказването си президентът Радев открои интензивния разговор на най-високо политическо равнище сред България и Азербайджан, който способства за развиването на редица начинания освен в двустранен проект, само че и способства за укрепването на енергийната сигурност на Европа, както и за стабилността и икономическото развиване на Кавказкия и Черноморския район.
 
„ Азербайджан се трансформира в основен сътрудник на България в региона на енергетиката и има значителен принос за диверсификацията на доставките на природен газ за българската стопанска система “, акцентира Румен Радев. Държавният глава напомни, че през есента на 2022 година в наличието на президента Алиев в София беше открита междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която реализира връзката с Южния газов кулоар и на процедура промени енергийната карта на района. Президентът Радев означи и подписания през април 2023 година в София меморандум за съдействие сред операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за транспорт на спомагателни количества азерски газ към Европа, основан на българската самодейност „ Solidarity Ring ”. Като знак за дълготрайните вероятности на съдействието сред България и Азербайджан в енергетиката президентът Радев дефинира взаимното разкриване с сътрудника си Алиев на офиса на SOCAR в София. 
 
Стратегическото партньорство на най-високо равнище докара до развиване и задълбочаване на контактите на държавно ниво, сред фирмите и общините от двете страни, посочи още президентът и открои смисъла на стимулирането на търговско-икономическото партньорство и развиването на свързаността във всичките й измерения – енергийна, транспортна и цифрова, обменът в региона на високите технологии, партньорството в нововъведенията, зелените политики и технологии, опазването на околната среда, туризма, образованието, науката и културата.
 
Румен Радев акцентира значимостта и на подписаните през днешния ден съглашения сред български и азерски компании, които способстват за упоритостта на Азербайджан да се утвърждава като водеща страна в района във връзка с опазването на околната среда посредством потреблението на модерни технологии, в това число и посредством потреблението на безпилотни карго-дронове. Президентът Алиев предложения българския държавен глава да взе участие в срещата на върха на Организация на обединените нации за битка с климатичните промени COP 29, хазаин на която ще бъде Азербайджан.

 


 Богатото културно и историческо завещание на България и Азербайджан е солидна основа за последващото усилване на двустранния културен продан, подчертаха още на срещата си двамата президенти. Във връзка с това Румен Радев означи  значението на зародилата при последното посещаване на президента Алиев в България самодейност за съдействие сред историческите столици на двете страни Велико Търново и Шуша в региона на културно-историческото завещание. Румен Радев изрази признателността си за персоналния принос на президента Илхам Алиев за пускане на плановете, с които културното завещание на Велико Търново освен да бъде съхранено, само че и за неговото разпространение и за улеснение на достъпа до него.
 
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев акцентира интензивният политически разговор сред България и Азербайджан на най-високо равнище, който, по думите му, способства значително за разширението на двустранните връзките във всички сфери от съвместен интерес и за постигането на нови триумфи. Търговският стокообмен сред двете страни и размерът на доставките на природен газ от Азербайджан за България се усилват годишно, уточни Илхам Алиев. Той акцентира значимата роля на българската страна за доставките на азерски газ на европейския пазар и укрепването на сигурността на енергийния бранш в Европа. През територията на България се реализира преносът на азерски газ за прилежащите страни, а броят на страните, които се възползват от тази опция, се усилва “, посочи президентът на Азербайджан. Илхам Алиев открои и интереса на Азербайджан за задълбочаване на партньорството с България за реализиране на плана за така наречен зелен кабел за транспорт на зелена електрическа енергия към Европа.
  
Румен Радев беше посрещнат от президента на Азербайджан с публична гала, двамата президенти разговаряха „ на четири очи “ и управляваха пленарните диалози сред делегациите на двете страни. Във водената от българския президент делегация вземат участие служебният министър на енергетиката, ръководителят на Групата за другарство България-Азербайджан в Народното събрание и представители на бизнеса, които също подписаха редица двустранни съглашения със свои сътрудници в границите на взаимна бизнес среща. 
 
В рамките на визитата си в Азербайджан президентът Румен Радев организира среща и с ръководителя на Народното събрание на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова. По-късно президентът беседва с български експерти, работещи в региона на спорта в Азербайджан. В Баку президентът Радев постави венци пред паметника на Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците.
 
По време на визитата си в Азербайджан българският държавен глава бе придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР