Президентът Володимир Зеленски казва, че 16 украински деца, които преди

...
Президентът Володимир Зеленски казва, че 16 украински деца, които преди
Коментари Харесай

Катар приветства посредничеството като „крайъгълен камък“, тъй като приема освободени украински и руски деца

Президентът Володимир Зеленски споделя, че 16 украински деца, които „ преди този момент са били принудително депортирани “ в Русия след нейното навлизане в Украйна през 2022 година, се възвръщат в Катар след освобождението им.

В изказване на X късно в сряда Зеленски сподели, че групата е била освободена и се е събрала още веднъж със фамилиите си с помощта на посредническите старания на Катар, които са помогнали за връщането на десетки деца, взети по време на 27-месечната война.

Той добави, че децата и техните родственици сега са в страната от Персийския залив „ за здравно, психическо и обществено възобновяване “.

Изявлението на Зеленски пристигна дни откакто Катар сподели, че 20 украински и съветски фамилии са пристигнали в катарската столица, с цел да им бъдат обезпечени здравни грижи и поддръжка в продължаващите посреднически старания за събиране на фамилии.

A group of 16 Ukrainian children and their relatives are currently in Qatar for medical, mental, and social recovery. All of them had previously been forcibly deported to Russia, but thanks to our friendly Qatar's mediation efforts, they have been released and reunited with their…— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Те бяха съпроводени от съветски и украински публични лица, които също се срещнаха с катарски медиатори.

В сряда съветският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова разгласи договорка с Украйна за продан на съвсем 50 деца, разселени от нашествието.

„ За първи път в пряк формат организирахме диалози с украинската страна. Двадесет и девет деца би трябвало да заминат за Украйна и 19 за Русия “, сподели Лвова-Белова.

Но комисарят по правата на индивида на украинския парламент Дмитро Лубинец по-късно отхвърли да удостовери информацията, като сподели на организация Франс Прес (АФП), че двете страни „ нямат директна връзка по този случай “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР