Президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение в Косово,

...
Президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение в Косово,
Коментари Харесай

София ще помага за европейския път на Прищина, тя – за признаване на българско малцинство

Президентът Румен Радев, който е на двудневно посещаване в Косово, съобщи, че когато приказваме за ускорена евроинтеграция на страните от Западните Балкани, Прищина не може да остане на назад във времето:

" Вие можете да разчитате на нашата поредна поддръжка за вашите старания за създаване на Косово като съвременна демократична страна със мощни институции ".

" Ние ще не преставам да разчитаме на вашата мощна поддръжка и отсега нататък до цялостно присъединение в Европейски Съюз ", удостовери Вьоса Османи-Садриу. 

България е една от първите страни, които призна независимостта на Косово през 2008 година, подсетиха и двамата президенти. Те означиха и интензивния политически разговор сред страните в последните години.

Снимка: БТА

Румен Радев уточни като позитивен факт и учредяването на Косовско-Българската комерсиална камара, чиято цел е да предизвиква взаимните вложения и да развива икономическото съдействие. Обща е позицията за нуждата от транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност. Румен Радев особено открои построяването на Коридор 8.

Вьоса Османи-Садриу даде обещание, че ще се търси политическо решение на желанието на българите в Косово да бъдат приети като национално малцинство. Увери, че на идното броене ще се съблюдават всички демократични стандарти: 

" Гарантирам ви цялостната подготвеност да защитим правата и свободите на всички в сходство с най- високите интернационалните стандарти. Убедена съм че с нашите взаимни старания ще намерим решение колкото е допустимо по-бързо ". 

Снимка: БТА

Президентът Радев акцентира нуждата от реализиране на съглашение за обезвреждане на напрежението сред Белград и Прищина по пътя на разговора. Отбеляза, че това е от основно значение за стабилността и просперитета на нашия район, изключително в настоящия комплициран геополитически подтекст.

По-късно българският президент беседва и с премиера на Косово Албин Курти

По време на срещата си с министър-председателя бяха маркирани вероятностите за развиване на икономическото и капиталовото съдействие и комерсиалните връзки сред двете страни. Албин Курти акцентира нуждата от осъществяване на взаимен бизнес конгрес, на който да бъдат набелязани съответни планове от съвместен интерес и изрази подготвеност персонално да взе участие в него. Обща бе позицията, че европейската вероятност за Западните Балкани е решителен фактор за подсилване на сигурността и стабилността и за развиването на района.

Президентът беседва и с кмета на община Прищина Препарим Рама . На тържествена гала Румен Радев получи " Ключа на града ".

Утре българският президент ще се срещне с контингента ни в състава на Международните сили за сигурност KFOR и ще беседва с командира - генерал-майор Йозкан Улуташ. По-късно в Призрен Румен Радев ще се срещне с представители на българската общественост и управленията на техни сдружения в страната.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР