Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще се срещне с председателя

...
Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще се срещне с председателя
Коментари Харесай

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще се срещне с ръководителя на Камарата на представителите на Съединените щати Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе, заяви, откакто Тайван предизвести за вероятен китайски боен отговор при положение на високопоставено американско посещаване на нейна земя.

Изправен пред риска от боен отговор от страна на Пекин, Кевин Маккарти се отхвърля от посещаване в Тайпе, както направи Нанси Пелоси през 2022 година, напомня le figaro Тайванското държавно управление даде разследваща информация за китайски закани към офиса на Кевин Маккарти, прибавя английският всекидневник, цитирайки неназован тайвански чиновник.

КевинМаккарти изрази предпочитание да отиде в Тайван,  която го предшества на този пост. Китай счита Тайван, с население от 23 милиона души, за една от своите провинции, която към момента не се е сполучливо обединила с останалата част от територията си след края на китайската революция през 1949 година Поради това Пекин се опълчва на всевъзможни публични или военни контакти сред управляващите на острова и непознати страни.
 Китай наложи наказания на Нанси Пелоси и приключи съдействието със Съединени американски щати в доста сфери Обновена
Китай наложи наказания на Нанси Пелоси и приключи съдействието със Съединени американски щати в доста сфери

Ограниченията засягат доста сфери, в това число климата и интернационалната престъпност

През последните години няколко публични пътувания на американски чиновници си навлякоха гнева на Китай, в това число това на Нанси Пелоси, тогавашен ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Като възмездие за това, което Пекин счете за провокация, китайската войска отговори на това посещаване с огромни военни маневри към острова.

Вашингтон е един от най-близките съдружници и поддръжници на Тайван, като в същото време признава комунистическото държавно управление в Пекин като единствен законен представител на Китай. Тайванският министър на защитата предизвести, че оповестеното за 2023 година значи, че Пекин се " готви да употребява мощ, в случай че е належащо ", с цел да си върне острова.

В неделя Китай разгласи нарастване от 7,2 % на бюджета за защита за 2023, най-голямото нарастване от 2019 година насам. Военните разноски ще възлизат на 1,553,7 милиарда юана (225 милиарда долара).

Офисът на Кевин Маккарти не е коментирал вероятната среща, която ще се състои през април съгласно Financial Times. Президентството на Тайван, запитано от Агенция Франс Прес, също не е удостоверило информацията. Тайванското министерство на външните работи нито удостовери, нито отхвърли визитата на президента, като посочи, че " ще го заяви на обществеността ", в случай че е належащо, когато му пристигна времето, съгласно представителя Джеф Лиу. Последното посещаване на президента на Тайван в Съединените щати беше през 2019 година на път за публично пътешестване до Карибите.
 Китайски изтребители отново кръжат към Тайван
Китайски изтребители отново кръжат към Тайван

Те са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната защита на острова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР