Президентът на Мадагаскар в оставка Андри Радоелина стартира кампанията си

...
Президентът на Мадагаскар в оставка Андри Радоелина стартира кампанията си
Коментари Харесай

Президентът на Мадагаскар се кандидатира за преизбиране на фона на обвинения в „институционален преврат“

Президентът на Мадагаскар в оставка Андри Радоелина започва акцията си за преизбиране във вторник, обещавайки " оранжева вълна " на хиляди поддръжници, носещи цвета на неговата партия, които се събраха в столицата Антананариво.

Гласоподавателите в островната страна в Индийския океан ще избират президент на 9 ноември, само че подготовката за изборите беше помрачена от напрежение след разногласия по отношение на тяхната прецизност.

Повече от седмица опозиционните партии организират демонстрации против това, което те назовават ​​„ институционален прелом “, с цел да резервира Раджоелина на власт, които рутинно са били разпръсквани от полицията.

„ Отидете във вашите градове, вашите региони, отидете из Мадагаскар, с цел да създадете оранжева вълна “, сподели Раджоелина, облечена в оранжеви панталони, слънчеви очила и бяла риза, от сцена, ситуирана в борова гора в предградието на Акамасоа.

„ Никой няма да ни отнеме успеха “, сподели той на тълпата, която включваше богати мадагаскарци, каращи SUV, както и небогати хора, живеещи от боклуци от близкото бунище.

Митингът означи началото на интервала на акцията, само че 11 от 13-те претенденти в конкуренцията обявиха в понеделник, че ще се въздържат от акция, до момента в който недоволствата им не бъдат прегледани.

Рахоелина, 49, подаде оставка предишния месец в сходство с конституцията, с цел да се кандидатира за преизбиране.

Президентът на Сената, Хериманана Разафимахефа, трябваше да поеме поста, само че отхвърли заради „ персонални аргументи “, оставяйки задачата на „ колегиално държавно управление “, ръководено от министър-председателя, съдружник на Раджоелина.

ходът беше признат от висшия съд на страната, който също отхвърли жалбите кандидатурата на Раджоелина да бъде оповестена за невалидна заради двойното му френско поданство, предизвиквайки яд на опозицията.

Оттогава 11-те опозиционни претенденти водят съвсем ежедневни неразрешени шествия в столицата, които са беше посрещнат със засилено полицейско наличие и сълзотворен газ.

Кандидатът за президент Андри Раобелина, който беше ранен на протест предходната седмица и по-късно потърси здравна помощ на близкия остров Мавриций, по-късно подаде правосъдна тъжба за отсрочване на изборите, базирайки се на „ непреодолима мощ “.

В друго Развитие във вторник Разафимахефа изпрати писмо до Конституционния съд, в което се отхвърли от решението си да откаже ролята на краткотраен чиновник.

„ Решен съм да поема отговорностите си “, сподели той пред публицисти, цитирайки „ призрака на политическа рецесия “, заплашващ Мадагаскар.

Организация на обединените нации във вторник изрази угриженост по отношение на „ влошаващата се обстановка с правата на индивида “ в Мадагаскар през преди изборите, откакто беше употребена „ ненужна и непропорционална мощ “ за разпространяване на митинги.

„ Трябва да има ясни указания към силите за сигурност да съблюдават правата на независимост на изложение, сдружаване и събиране и да се въздържат от потребление на непропорционални мощ – за основаване на среда, удобна за свободни, почтени и транспарантни избори “, сподели представителят на службата по правата на индивида на Организация на обединените нации Сейф Маганго в изказване.

Рахоелина за първи път пое властта през 2009 година след прелом.

След като не взе участие в изборите през 2013 година заради интернационален напън, той беше върнат на власт през 2018 година

Оттогава той държи юздите в страна, която остава измежду най-бедните в света макар големите естествени запаси. < p> (AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР