Президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина е на път да бъде

...
Президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина е на път да бъде
Коментари Харесай

Президентът на Мадагаскар е на път да бъде преизбран, тъй като поддръжниците твърдят, че са им били обещани пари за гласуване

Президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина е на път да бъде избран отново при гласоподаване, бойкотирано от множеството опозиционни претенденти От САРА ТЕТО Асошиейтед прес, 23 ноември 2023 година, 6:34 ч.

АНТАНАНАРИВО, Мадагаскар -- АНТАНАНАРИВО, Мадагаскар (АП) - Президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина е на път да бъде избран отново в гласоподаване, бойкотирано от множеството опозиционни претенденти, до момента в който последователите на неговата партия твърдяха, че са им били обещани пари в подмяна на поддръжката му.

Rajoelina е получил 60% от гласовете откакто 68% от изборните секции оповестиха резултатите си до късно в сряда, съгласно националната изборна комисия. Това го сложи на път за трети мандат като водач на острова в Индийския океан с 28 милиона поданици.

Rajoelina, някогашен DJ и кмет на столицата Антананариво, беше президент на краткотрайно държавно управление в Мадагаскар през 2009-2014 година след прелом. Той бе определен за президент през 2019 година и закупи известна популярност по време на пандемията от ковид, като разпространява билкова напитка като лек за COVID-19.

До края Изборите в четвъртък бяха белязани от митинги против Раджоелина, водени от опозиционни претенденти. Силите за сигурност изстреляха гранати със сълзотворен газ против стачкуващите и двама опозиционни претенденти получиха леки пострадвания. Някои изборни секции бяха подпалени преди изборите, които бяха отсрочени с една седмица заради неприятностите.

Бившият президент Марк Раваломанана, който беше свален от Раджоелина през 2009 година, беше един от 10-те опозиционни претенденти, които бойкотираха изборите, заявявайки, че не са изпълнени изискванията за законен и почтен избор. Но неговите имена и имената на други претенденти останаха в бюлетината.

Хора се подредиха на опашка пред офисите на партията TGV на Радоелина в Антананариво и други огромни градове от предходната седмица до събират партийни членски карти, за които твърдяха, че ще им разрешат да им бъде платено за гласа им. Някои споделиха, че са им били обещани към 75 $ за гласоподаване за Радоелина.

Партията TGV отхвърли да е обещавала пари на своите поддръжници. Партийни чиновници обаче споделиха, че членските карти ще дадат на хората преференциално отнасяне за всевъзможни бъдещи държавни раздавания на храна и други хранителни запаси в страна, която съгласно Световната банка има едно от най-високите равнища на беднотия в света.

___

AP Африка вести: https://apnews.com/hub/africa

Нагоре Истории

FBI: Катастрофа на Rainbow Bridge, детонация не е обвързвано с тероризъм

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР