Президентът на Литва Гитанас Науседа подкрепи вчера идеята, изказана от

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа подкрепи вчера идеята, изказана от
Коментари Харесай

Литва подкрепя идеята за разполагане на ядрени оръжия на НАТО в Полша

Президентът на Литва Гитанас Науседа поддържа през вчерашния ден концепцията, изказана от полския му сътрудник Анджей Дуда, в Полша да бъдат ситуирани нуклеарни ракети на НАТО за въздържане на Русия.
       
Двамата президенти разискаха въпроси, свързани със сигурността, до момента в който участваха на военни учения на НАТО в " коридора Сувалки " - 65-километрова линия земя по границата сред Полша и Литва, отделяща съдружника на Москва Беларус от мощно милитаризирания съветски ексклав Калининград.
 
" Идеята за разполагане на нуклеарни оръжия не подстрекава към война, нито е опасност за Русия, това е средство за въздържане ", съобщи литовският държавен глава пред медиите.
 
Полският му сътрудник, консерваторът Дуда, тази седмица предложи на територията на страната му да бъдат ситуирани нуклеарни оръжия на НАТО за противопоставяне на ракетите, ситуирани от Русия в Калининград и Беларус - концепция, която не беше подкрепена от полското демократично държавно управление, само че разгневи Москва.
 
Вчера Дуда още веднъж отбрани предлагането си. " По наше мнение цялата територия на НАТО би трябвало да бъде предпазена съответно, тъй че е напълно разумно нуклеарни средства да бъде трансферирани към източния фланг на Алианса ", сподели той. " Като една от тези страни ние декларирахме подготвеност да приемем тези оръжия ", добави Дуда.
 
Дуда и Науседа дадоха изказвания по време на учения с присъединяване на 1500 натовски бойци за практикуване на разнообразни отбранителни сюжети в Сувалкския кулоар, считан за едва място на Алианса в региона.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР