Президентът на Литва Гитанас Науседа е предложил на Полша да

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа е предложил на Полша да
Коментари Харесай

Литва и Полша обсъждат създаването на логистичен център за боеприпаси HIMARS

Президентът на Литва Гитанас Науседа е предложил на Полша да си сътрудничи по-тясно по въпроса за разширение на отбранителния капацитет посредством основаване на районен логистичен център за муниции HIMARS и взаимно присъединяване в публични поръчки за защита, предава LNK.

" Говорихме за допустимо съдействие в региона на отбранителната промишленост. Знаем, че нашата южна съседка Полша сигурно е образец по какъв начин да реагираме на геополитическите опасности към нас. И вашият образец за финансиране на защитата с 4% от брутния вътрешен продуктът сигурно ни въодушевява ", е декларирал Гитанас Науседа.

Според Науседа сега Литва разисква въпроса за увеличение на финансирането за националната защита.

" Говорихме по-специално за системите HIMARS, защото и Литва, и Полша възнамеряват да придобият тези системи. Страните към този момент са ги придобили, само че имаме намерение да придобием още в бъдеще. Особено като се има поради, че Полша има проекти за произвеждане на муниции, желаеме да си сътрудничим и моето предложение е точно в тази тенденция – основаване на районен логистичен център ", е декларирал президентът.

Освен това Литва и Полша разискват взаимни покупки на ракети.

" Бихме могли да участваме в взаимни покупки ракети. Това би било доста съответен образец за това по какъв начин нашите мощни връзки в региона на военното съдействие могат да бъдат изведени до нови граници ", е показал още Науседа, съобщи " Фокус ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР