Президентът на Филипините спира 22 проекта за рекултивация на земя в залива на Манила след опасенията на САЩ

...
МАНИЛА, Филипините (AP) — Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши
Коментари Харесай

МАНИЛА, Филипините (AP) — Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши нареди спиране за неопределено време на 22 големи проекта за рекултивация на земя в залива на Манила, за да позволи проучване на въздействието им върху околната среда и законовото съответствие, каза служител в четвъртък.

Заповедта на Маркос дойде, след като Съединените щати изразиха публична загриженост относно екологичните щети от проектите и участието на китайска компания, която беше в черния списък от Вашингтон за ролята му в изграждането на милитаризирани китайски островни бази в Южнокитайско море, което допълнително подклажда напрежението в оспорваните води.

Силно укрепеното посолство на САЩ в Манила се намира на ръба на залива, който е популярен със златните си залези, но отдавна е известен със замърсяването.

„Всички тези проекти са спрени на този етап“, каза министърът на околната среда Антония Юло Лойзага на телевизионна пресконференция. „Всички са в процес на преглед.“

Екип от учени, включително океанографи, геолози и експерти по изменението на климата, се сформира, за да прегледа текущите и планираните проекти за рекултивация, които бяха одобрени от предишната администрация, каза тя.

Екологични групи организираха протести срещу проектите, проведени предимно от компании за недвижими имоти, които искат да построят острови за луксозни хотели, казина, ресторанти и развлекателни центрове в залива.

С 190-километров ( 118 мили) крайбрежна ивица, заливът обхваща гъсто населения столичен регион на метрополис Манила и няколко провинциални региона.

Много бедняшки квартали, фабрики, предприятия и жилищни райони са изхвърляли отпадъците си директно в залива в продължение на десетилетия, което подтиква Върховният съд през 2008 г. да нареди на правителствените агенции да почистят замърсената вода, за да я направят годна за плуване.

Миналата седмица посолството на САЩ каза, че е предало загрижеността си на филипинските служители „относно потенциално негативно дълго -трайни и необратими въздействия върху околната среда, устойчивостта на природни опасности на Манила и близките райони, както и търговията” от рекултивацията.

Историята продължава

„Ние също сме загрижени, че проектите имат връзки с Китай Communications Construction Co., която беше добавена към списъка на юридическите лица на Министерството на търговията на САЩ заради ролята й в подпомагането на китайската армия при изграждането и милитаризирането на изкуствени острови в Южнокитайско море“, каза в изявление говорителят на посолството Канишка Гангопадхяй.

Китайските компании в списъка са ограничени да търгуват с американски фирми без почти непостижим специален лиценз. Китай протестира срещу санкциите на САЩ като незаконни.

Държавната China Communications Construction Co. заяви, че едно от нейните дъщерни дружества, China Harbour Engineering Company Ltd., участва в проект, който включва изграждането на три изкуствени острова в залива близо до предградието на град Пасай.

Решение от 2016 г. на арбитражен трибунал, създаден в Хага съгласно Конвенцията на ООН по морско право, обезсили екстензивните претенции на Китай в Южнокитайско море по исторически причини. Но Китай не участва в арбитража, отхвърли решението му и продължава да се противопоставя на него.

Вашингтон не претендира за Южнокитайско море, но заяви, че свободата на навигация и прелитане в стратегическия проход - където голяма част от световния търговски транзит - и мирното разрешаване на продължилите десетилетия териториални спорове е в националния интерес на САЩ.

Китай превърна най-малко седем спорни рифа в това, което сега е защитен от ракети остров бази през последното десетилетие, тревожейки САЩ заедно със съперничещите щати претенденти на Пекин и засилвайки напрежението в регион, отдавна смятан за потенциална възпламенителна точка в Азия.

Териториалните конфликти се превърнаха в деликатен фронт в съперничеството между САЩ и Китай . Американски военни кораби и изтребители са патрулирали в спорните води, за да оспорят екстензивните териториални претенции на Китай, често провокирайки китайски предупреждения към САЩ да спрат да се намесват в споровете или да се сблъскат с неопределени последици.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР