Президентът на Филипините спира 22 проекта за рекултивация на земя в залива на Манила след опасенията на САЩ

...
Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши нареди спиране за неопределено
Коментари Харесай

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши нареди спиране за неопределено време на 22 големи проекта за рекултивация на земя в залива на Манила за да позволи проучване на тяхното въздействие върху околната среда и законово съответствие

От JIM GOMEZ Associated Press, 10 август 2023 г., 10:03 ч. Въздействие върху околната среда и законово съответствие, каза служител в четвъртък.

Заповедта на Маркос дойде, след като Съединените щати изразиха публична загриженост относно екологичните щети от проектите и участието на китайска компания, която беше включена в черния списък на Вашингтон заради ролята й в изграждането на милитаризирани китайски островни бази в Южнокитайско море, което допълнително подклажда напрежението в оспорваните води.

Силно укрепеното посолство на САЩ в Манила се намира на ръба на залива, който е популярен със златните си залези, но отдавна е известен със замърсяването.

„Всички тези проекти са спрени на този етап“, каза министърът на околната среда Антония Юло Лойзага на телевизионна пресконференция. „Всички са в процес на преглед.“

Сформира се екип от учени, включващ океанографи, геолози и експерти по изменението на климата, за да прегледа текущите и планираните проекти за рекултивация, одобрени от предишна администрация, каза тя.

Екологични групи организираха протести срещу проектите, проведени предимно от компании за недвижими имоти, които искат да построят острови за луксозни хотели, казина, ресторанти и развлечения центрове в залива.

Със 190-километрова (118 мили) брегова линия, заливът пресича гъсто населения столичен регион на метрополис Манила и няколко провинциални региона.< /p>

Много бедняшки квартали, фабрики, предприятия и жилищни райони са изхвърляли отпадъците си директно в залива в продължение на десетилетия, което накара Върховния съд през 2008 г. да нареди на правителствените агенции да почистят замърсените вода, за да стане годен за плуване.

Миналата седмица посолството на САЩ каза, че е предало опасенията си на филипинските служители „относно потенциалните отрицателни дългосрочни и необратими въздействия на околната среда, устойчивостта на природни опасности на Манила и близките райони и на търговията” от рекултивацията. China Communications Construction Co., която беше добавена към списъка на юридическите лица на Министерството на търговията на САЩ заради ролята й в подпомагането на китайската армия при изграждането и милитаризирането на изкуствени острови в Южнокитайско море“, каза в изявление говорителят на посолството Канишка Гангопадхяй.

Китайските компании в списъка са ограничени да търгуват с каквито и да било фирми от САЩ без почти непостижим специален лиценз. Китай протестира срещу санкциите на САЩ като незаконни.

Държавната China Communications Construction Co. заяви, че едно от нейните дъщерни дружества, China Harbour Engineering Company Ltd., е замесено в проект, който включва изграждането на три изкуствени острова в залива близо до предградието на град Пасай.

Решение от 2016 г. на арбитражен съд, създаден в Хага съгласно Конвенцията на ООН за морското право обезсили експанзивните претенции на Китай в Южнокитайско море на историческа основа. Но Китай не участва в арбитража, отхвърли решението му и продължава да се противопоставя на него.

Вашингтон не претендира за нищо от Южнокитайско море, но заяви, че свободата на навигацията и прелитането в стратегическия проход — където минава голяма част от световната търговия — и мирното разрешаване на продължаващите десетилетия териториални спорове са в националния интерес на САЩ.

Китай превърна най-малко седем спорни рифа в това, което сега е защитена от ракети островна база през последното десетилетие, тревожейки САЩ заедно с съперничещите си държави претенденти на Пекин и засилвайки напрежението в регион, отдавна смятан за потенциална азиатска огнище.

Териториалните конфликти се превърнаха в деликатен фронт в съперничеството между САЩ и Китай. Американски военни кораби и бойни самолети патрулираха в спорните води, за да оспорят експанзивните териториални претенции на Китай, често провокирайки китайски предупреждения към САЩ да спрат да се намесват в споровете или да се сблъскат с неопределени последици.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР