Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната му

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната му
Коментари Харесай

В Беларус са разположени няколко десетки руски тактически ядрени оръжия, твърди Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко сподели, че в страната му са ситуирани " няколко десетки " съветски тактически нуклеарни оръжия, съобщи Ройтерс.

Това е резултат от съглашение, оповестено предходната година от него и съветския президент Владимир Путин , с който са близки съдружници във войната, която Кремъл води против Украйна. През юни Беларус разгласи, че стартира да приема съветските оръжия, като това е първият случай, в който Русия разполага нуклеарни ракети в непозната страна от руската ера насам.

Руската държавна осведомителна организация ТАСС цитира думите на Лукашенко, че може да настъпи " апокалипсис ", в случай че Русия употребява нуклеарно оръжие в отговор на дейностите на Запада.

Москва нееднократно е предупреждавала, че поддръжката на Запада за Украйна го слага в директна борба с Русия, което може да докара до нуклеарен спор.

Тактическите нуклеарни оръжия са с дребен обхват, употребявани за съответни тактически цели на бойното поле. Те имат доста по-ниска мощ спрямо нуклеарните бойни глави, инсталирани на ракети с огромен обхват. Не се знае какъв брой такива оръжия има Русия, защото сходна информация е секретна от времето на Студената война.

Миналата година Русия спря присъединяване си в нуклеарната договорка " Нов Старт " със Съединени американски щати. Договорът се отнася единствено за стратегическите нуклеарни оръжия, които са доста по-мощни.

Беларуският президент сподели също, че към 120 000 украински военнослужещи са били ситуирани наоколо до границата на Беларус, като посочи, че вероятността от произшествия е много висока. Това негово изказване не е доказано.

Александър Лукашенко е един от най-близките съдружници на съветския президент Владимир Путин. Той ръководи в Беларус от 1994 година След президентските избори през 2020 година опозицията в страната упрекна дългогодишния президент, че е фалшифицирал резултатите. Последваха няколкомесечни всеобщи митинги, стотици арести, прогонване на самостоятелни медии.

Тази посока продължи и след началото на войната на Русия в Украйна, а съветската войска употребява територията на Беларус за набези против украинската защита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР