Байдън ще посети Виетнам в опит да се противопостави на Китай

...
Президентът Джо Байдън пристига във Виетнам в неделя с мисия
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън пристига във Виетнам в неделя с мисия за укрепване на влиянието на САЩ, но силният акцент върху противодействието на съперника Китай вероятно ще ограничи опасенията за правата на човека в периферията.

Байдън ще стане последният в непрекъсната поредица президенти на САЩ след Бил Клинтън през 2000 г., който посети бившия враг от Югоизточна Азия.

Основната цел ще бъде почти същата като по време на времето на Байдън на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи тази седмица – за да се укрепи подкрепата срещу нарастващото влияние на Китай.

„В продължение на десетилетия САЩ и Виетнам работиха за преодоляване на болезненото общо наследство от войната във Виетнам“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан на брифинг тази седмица.< p>„Това посещение е забележителна стъпка в укрепването на нашите дипломатически връзки и отразява водещата роля, която Виетнам ще играе в нашата нарастваща мрежа от партньорства в Индо-Тихия океан, докато гледаме към бъдещето“, каза той, използвайки друг термин за Азиатско-тихоокеанския регион.

„Всъщност има значение“

В неделя в Ханой 80-годишният президент на САЩ ще се срещне с лидера на управляващата комунистическа партия на Виетнам Нгуен Фу Тронг, казаха от Белия дом.

Ще има церемония по посрещане, речи на двамата лидери и пресконференция на президента на САЩ, който във вторник награди с най-високото военно отличие на САЩ пилот на хеликоптер, който спаси четирима войници по време на войната във Виетнам.

Байдън ще се срещне с президента Во Ван Тхуонг и министър-председателя Фам Мин Чин в понеделник.

Възможно е подобряване на отношенията между двете страни, по-малко от 50 години след края на конфликта, оставил милиони виетнамци и 58 000 Американски военнослужещи са мъртви.

Очаква се те да подпишат "всеобхватно стратегическо партньорство", най-високото ниво на дипломатически връзки на Ханой.

Грегъри Полинг от Центъра за стратегически и международни изследвания каза, че за Виетнам, партньорска страна мястото в йерархията на дипломатическите отношения беше важно.

В момента Виетнам има връзки на същото ниво само с Русия, Индия, Южна Корея и Китай.

И именно Китай е този, който Байдън има в полезрението си по време на пътуването, тъй като Пекин продължава интензивни усилия да разшири влиянието си в Азия.

Китай, който води война с Виетнам между 1974 и 1988 г., също не отслабва. Тази седмица той изпрати делегация на високо ниво във Виетнам, за да „укрепи солидарността и сътрудничеството“, според китайските държавни медии.

„Невероятно“

Въпреки това, Виетнам няма да желае да играе роля в балансирането между Вашингтон и Пекин, каза Нгуен Куок Куонг, виетнамският посланик в Съединените щати от 2011 до 2014 г.

„Виетнам има много ясна политика да се сприятелява с всички. Виетнам винаги е казвал, че не вземаме страна, не избираме САЩ срещу Китай. САЩ са напълно наясно с това", каза Куонг.

Но Байдън залага, че Виетнам няма да има нищо против да бъде по-близо до Вашингтон в момент, когато мащабните морски претенции на Китай в Южнокитайско море подхраниха напрежението.

Демократът, който се стреми да бъде преизбран през 2024 г., също мисли за икономиката у дома. Той призова за глобални вериги за доставки, които са по-малко зависими от Китай, а Виетнам може да бъде ключов играч в това.

Във Виетнам Байдън ще жонглира между стратегическите интереси и защитата на човешките права – позната тема от неговите сделки със съюзници като Саудитска Арабия и Индия.

Пътуването му идва дни след като правителствена комисия на САЩ за религиозната свобода остро критикува Виетнам за „впечатляващи, продължаващи и систематични нарушения“.

Отделно Държавният департамент подчерта „значителни човешки проблеми с правата" в комунистическата държава, включително незаконни или произволни екзекуции, изтезания и задържане на политически затворници.

"Ние също винаги повдигаме въпроси, свързани със свободата на изразяване, свободата на религията и други основни човешки права", каза Съливан.

„Това пътуване няма да бъде изключение от това“.

Виетнамските активисти имат малко илюзии.

„Не очаквам някакъв сериозен тласък (за промяна) от САЩ“, каза Ле Конг Дин, бивш адвокат по правата на човека в град Хо Ши Мин, който беше затворен за подривна дейност.

„Защитата на правата на човека вече не е основен приоритет.“

Пътуването включва и трогателно посещение от Байдън на мемориала на неговия приятел Джон Маккейн, бившият американски сенатор, свален и държан в плен по време на войната във Виетнам, който в по-късните години помогна за възстановяването на връзките между двете страни.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР