През юни две от най-големите японски компании обявиха, че ще

...
През юни две от най-големите японски компании обявиха, че ще
Коментари Харесай

Sony иска да си гарантира Tesla като клиент, въпреки че са конкуренти

През юни две от най-големите японски компании оповестиха, че ще обединят сили, с цел да могат по-лесно да покорят един от най-силно разрастващите се пазари - този на електрическите коли (EV). Sony и Honda сътвориха общо дружество Sony Honda Mobility (SHM), като колите на компанията ще могат да се поръчват онлайн от 2025 година

Много специалисти тогава взеха решение, че това значи занемаряване на дребния авто бизнес, който Sony развива. Компанията не създава коли или програмен продукт за тях, само че за сметка на това основава датчици за камерите на колите, които имат необятно потребление при колите с самостоятелно шофиране.

Вместо да желае да работи само с Honda, Sony се стреми да доставя 15 от 20-те най-големи производителя на коли с дадените датчици на камерите, измежду които е и Tesla. По този метод компанията би си подсигурила постоянни доходи и облаги, даже при положение, че моделите на SHM се окаже, че не притеглят интерес. Прилики с филмовия бизнес Анализатори оприличават метода на компанията към сектора с този към филмовата промишленост.
Реклама
От години насам Sony има едно от най-влиятелните студиа, като развива и снима някои от най-големите касови шлагери. Въпреки това компанията не сътвори своя стрийминг услуга, която непосредствено да конкурира техния бизнес с този на доста по-големите съперници.

Вместо това компанията продава правата за даден филм или сериал на предложилия най-вече пари. Така се икономисва потребността от вложението на сериозна сума пари в развиването на стрийминг услуга или маркетинг за дадения филм, а и облагата е обезпечена. Компанията назовава този метод " метод търговец на оръжие ". Tesla е значим за Sony клиент Принципът и тук е общо взето същият. Условията на съглашението сред Honda и Sony не включват, че употребяваните технологии в тяхната кола ще бъдат извънредни за нея. По този метод Sony ще резервира правото да продава датчиците за камера на трети компании.

Чрез развиването на моделите на SHM японската компания де факто желае да потвърди на другите играчи в сектора, че датчиците й са най-хубавите на пазара. Управлението на компания, която интензивно създава артикули за автопазара, дава опция да е в крачка с последните нововъведения и условия на производителите.

Тук може да се направи паралел с бизнеса на Sony със смарт телефони. Компанията от години развива първокласния модел Xperia, без значение че е най-големият производител на датчици за изображения. Според Strategy Analytics компанията ръководи към 45% от световния пазар на датчици за изображения на смарт телефони по доходи предходната година.
Реклама
Това е и причинаа специалисти да чакат действителното произвеждане на SHM да е относително малко съпоставено с това на най-големите играчи на пазара - Sony не се цели в доминиране на предлагането на EV, а в налагане на датчиците си за камера, които ще стават все по-важни с напредването към самостоятелното ръководство на колите.
Свързани публикации Гейминг промишлеността се забавя след взрива през пандемията 15 август 2022, 09:50 Целите за електрически автомобили са невъзможни без по-голямо произвеждане на литий 18 април 2022, 06:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР