“През целия си живот не знаех дали наистина съществувам. Е,

...
“През целия си живот не знаех дали наистина съществувам. Е,
Коментари Харесай

Неудобният ”Жокер” - различният филм в света на Холивуд. Ще грабне ли Оскар?

“През целия си живот не знаех дали в действителност живея. Е, живея и хората стартират да го виждат ” - героят Артър Флек, филмът “Жокерът ”.
Описват го като брилянтен. Спиращ дъха. Неудобен. Неприятен за гледане. Новият филм за историята на Жокера несъмнено хвърли и една нова светлина върху към този момент познатия воин от вселената на Батман. Защото ни сподели и една много неприятна истина - всеки един от нас може да се трансформира в същия изверг, в случай че светът реши да му обърне тил.

“Жокерът” е огромният победител от тазгодишните номинации за “Оскар”. Дали ще излезе като подобен и след края на блестящата гала, сигурно ни следва да разберем. Ако Холивуд бъде по този начин добър да ни разочарова (отново), може би Хоакин Финикс няма да застане на трибуната и да благодари на околните си, а премията за най-хубав филм ще отиде при Тарантино, макар че гилдията не го харесва изключително.

Но не живеем в съвършен свят и рискове (сиреч изненади) дебнат отвред, та киноманите да се приготвят.

.

Истината обаче е, че лентата съумя да се запише с цели 11 номинации. Блестящата игра на Хоакин Финикс му донесе номинация за най-хубава мъжка роля и в случай че не гледаме на света толкоз черногледо (изключение прави по-горният абзац), той може би ще грабне и статуетката. Филмът “Жокера” не остана неусетен, това е несъмнено. За него продължава да се приказва интензивно, въпреки и месеци след излизането му. Първоначално даже се появиха спорни отзиви и аз се запитах - белким е допустимо някой, някъде да НЕ хареса този филм.

Защото истината е, че той в реалност е необикновен - блестяща кинематография, страховит сюжет, спиращи дъха монолози и брилянтна актьорска игра. Някои биха споделили, че определенията са всякакви кино клишета, заучени изречения и впрочем, само че в реалност когато се приказва за този Жокер, няма по какъв начин да се приказва иначе.

Истината е, че виновността тази роля и този филм да са толкоз запаметяващи се, е Хоакин Финикс - един страховит артист, за който не се говореше задоволително.

Финикс прекарва огромна част от живота си в сянката на починалия си брат. Дълги години за него приказват като за “втория най-известен в семейство Финикс”. Тийн идолът Ривър Финикс е прочут с доста функции, а една от тях е тази на младия Индиана Джоунс. Актьорът умира едвам на 23 година точно на Хелоуин през 1993 година в бар " Вайпър Рум " в Лос Анджелис. Издъхва в ръцете на брат си, а аудиозаписът от телефонното позвъняване до незабавна помощ незабавно плъзва в жълтите медии. Дълго време името на Хоакин се асоциира точно с тази злополучна вечер.

.

Финикс има зад себе си солидна филмография, преди да се впусне в предизвикването на “Жокера” и да завоюва ролята на живота си. И в никакъв случай не избира да играе лесни характери. Неговите герои постоянно са ужасно многопластови, а с цел да влезе в облик артистът употребява един много рисков способ - стартира да живее като героят, в чиято кожа желае да влезе. Това в подтекста на Жокера си е много рисково единствено по себе си, защото всички артисти, изиграли злодея до този миг, декларират, че обликът е анатемосан. За да влезе в ролята на Жокера, Финикс отслабва фрапантно с над 20 кг. И някак съумява да влезе в душeвността на своя воин, а резултатът е повече от впечатляващ, което носи на Хоакин Финикс и заслуженото самопризнание.

В началото обаче американската аудитория остана много разочарована. Но за качествата на американската публика няма да приказваме. Истината е, че публиката очакваше екшън филм. Очакваше да види познатия изверг в познатата конюнктура. Вместо това видя един най-обикновен човек, който се трансформира в безспорен социопат заради… нас. Заради обществото. И това е един много противен пестник. Затова и филмът не беше изключително прелестен за гледане, а и дава обширни тематики за размисъл. А американската аудитория доста не обича да мисли.

И като едно същинско отражение на американската аудитория, “Оскарите” може би също няма да харесат толкоз доста “Жокера”. Защото там, в политкоректен Холивуд има други, малко по-належащи проблеми.

Един от тях и тази година е въпросът с фигурата на водещия. Да, вярно, церемонията още веднъж ще остане без подобен. Това се случи през 2019 година, когато Кевин Харт отхвърли да води премиите, а всеки препоръчан заместител отхвърли поканата да поеме щафетата. Скандалът раздруса Холивуд, който така и така се тресеше от придвижването MeToo. И по този начин, за пръв път от 1989 година насам Оскарите останаха без водещ, а това май ще се трансформира в запазена марка за Академията.

В този дух един различен филм получи номинации - цели три. “Бомба със закъснител”, който наблюдава един секскандал в медийния свят на Съединени американски щати, съумя да се подреди измежду кандидатите за влиятелната статуетка. Промъкна се в огромни категории, измежду които за основна и поддържаща женска роля. И много огромна част от рецензията не го хареса. Бил несъвършен, насмешка и прочее… Но пък има номинации за “Оскар”. Нима това изненадва някого?

И по този начин, какво ни чака на блестящата гала тази година? Истината е - нищо ново. Холивуд още веднъж ще се опита да покаже, че не е толкоз бял, не е толкоз “мъжки” и почита особеното. И още веднъж ще се провали. Приятно гледане.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР