През тази година се навършват 90 години от построяването на

...
През тази година се навършват 90 години от построяването на
Коментари Харесай

Министър Порожанов посрещна гости в Деня на отворените врати на Министерство на земеделието, храните и горите

„ През тази година се навършват 90 години от построяването на постройката и 70 години откогато в нея се обитава Министерство на земеделието в другите му формати. Тя е знак на извънредно значимия за България аграрни отрасъл. “ Това сподели министър Румен Порожанов, по време на Деня на отворените порти на Министерство на земеделието, храните и горите.

Той изясни, че постройката е културно-историческа полезност и знак на държавността. „ Старинният часовник, който е ситуиран сред двете кули припомня, че постоянно би трябвало да сме в крайник с времето и да работим в помощ на земеделците “, уточни министър Порожанов.

Гостите имаха опция да прегледат особено направена галерия от експонати на Националния земеделския музей към Селскостопанската академия, а от съдружие „ Българска история “ описаха историята на постройката.

Проектът на постройката е дело на одобрения арх. Никола Лазаров. Той е един от първите българи получили обучение в странство и формалното звание „ проектант “. През 1912 година плана му за Окръжна палата (днес МЗХГ) получава първа премия на влиятелен интернационален конкурс.

Наградата е присъдена от изтъкнати френски, италиански, австрийски и български архитекти. Реализацията на плана, обаче се забавя поради експлоадирането на Първа международна война и градежът стартира едвам през 1920 година В градежа се включват стотици служащи.

Войната се намесва в ориста на постройката и в исторически-архитектурния й жанр. След нейния край обилните барокови форми от плана на арх. Никола Лазаров към този момент не са „ на мода “ и не дават отговор на времето си. След зародили недоразумения с вложителя проектант Лазаров се отдръпва от осъществяването на обекта, а осъществяването на плана е трансферирано на неговия пръв асистент арх. Илия Попов. Заради комплицираното и обемно за времето си строителство постройката се строи над 7 години и е приключена дефинитивно през 1927 година

Изградена в бароков жанр, постройката се откроява ¬ с извита фасада, богато украсена с декоративни детайли, ¬ каменни колони, балкони с балюстради, гирлянди от цветя и плодове, медальони и други В центъра на огромния купол пък е ситуиран часовник, украсен с пластика, наподобяваща венци и медальони.

Вътрешността на постройката основава тържествено въодушевление с елипсовидното си предверие след основния вход, завършено с мраморни колони, гипсови орнаменти и огромни стъклени полилеи.

Подовите плочи са направени от пъстър цимент със стъклена глазура, които са особено направени от чешка фабрика през двайсетте години. Те са положени по този начин, че век по-късно нито един път не се е налагало да бъдат поправяни.

Денят на отворените порти е първата от серия начинания, които ще продължат и по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР