През следващите дни Китай ще изпрати роботизиран космически кораб на

...
През следващите дни Китай ще изпрати роботизиран космически кораб на
Коментари Харесай

Китай се готви за безпрецедентна мисия до обратната страна на Луната

През идващите дни Китай ще изпрати роботизиран галактически транспортен съд на в двете посоки пътешестване до противоположната страна на Луната , оповестява " Ройтерс ".

Това ще бъде първата от трите механически комплицирани задачи, които ще проправят пътя за кацане на китайски екипаж и установяването на база на южния полюс на Луната.

След първата задача Chang`e през 2007 година, кръстена на митичната китайска богиня на луната, Китай направи скок напред в проучването на земния сателит, стеснявайки софтуерната бездна със Съединените щати и Русия.

През 2020 година Китай взе проби от близката страна на Луната при първото добиване на проби от над 40 години, с което за първи път удостовери, че може безвредно да върне галактически транспортен съд без екипаж на Земята от лунната повърхнина.

Тази седмица се чака Китай да изстреля Chang`e-6, като употребява аварийния галактически транспортен съд от задачата през 2020 година, и да вземе почва и камъни от страната на Луната, която е непрекъснато обърната назад на Земята.

Без директна видимост със Земята, Chang`e-6 би трябвало да разчита на релеен спътник, обикалящ към Луната, по време на своята 53-дневна задача, в това число за първи път ще направи опит за нанагорнище от " скритата " страна на Луната при завръщането си.
 Луната се оказа с 40 милиона години по-стара
Луната се оказа с 40 милиона години по-стара

Земният сателит се е образувал преди повече от 4,46 милиарда години

Същият релеен спътник ще поддържа задачите без екипаж Chang`e-7 и 8 надлежно през 2026 година и 2028 година, когато Китай стартира да изследва южния полюс за вода и построи аванпост с Русия. Пекин има за цел да изпрати свои астронавти на Луната до 2030 година

Плановете на Китай за южния полюс на Луната разтревожиха НАСА, чийто шеф Бил Нелсън неведнъж предизвести, че азиатската страна ще предяви искания за всички водни запаси като свои. Пекин твърди, че остава зает със съдействието с всички страни за построяването на " споделено " бъдеще.

На Chang`e-6 Китай ще носи потребни товари от Франция, Италия, Швеция и Пакистан, а на Chang`e-7 - потребни товари от Русия, Швейцария и Тайланд.

Американският закон не разрешава на НАСА всякакво съдействие, директно или индиректно, с Китай.

В рамките на обособената стратегия Artemis, ръководена от НАСА, американските астронавти ще кацнат покрай южния полюс през 2026 година, с което ще станат първите хора на Луната от 1972 година насам.

" Международното съдействие е основно за проучването на Луната " , акцентира Клайв Нийл, професор по планетарна геология в университета Нотр Дам. " Просто Китай и Съединени американски щати не си сътрудничат сега. Надявам се това да се случи ".

Chang`e 6 ще се опита да кацне на североизточната страна на обширния басейн на Южния полюс - Ейткин, най-старият прочут ударен кратер в Слънчевата система.
 Редица страни се готвят да покорят Луната и космоса през 2023 година
Редица страни се готвят да покорят Луната и космоса през 2023 година

Китай и Русия възнамеряват основаване на взаимна база на Луната до 2035 година

Най-южното кацане в историята беше осъществено през февруари от IM-1 - взаимна задача сред НАСА и основаната в Тексас частна компания Intuitive Machines.

След кацане в Малаперт А, място покрай южния полюс, за което се смяташе, че е релативно плоско, галактическият транспортен съд се наклони внезапно на една страна заради голям брой механически проблеми, показващи високорисковия темперамент на кацанията на Луната.

Южният полюс е разказан от учените като " златния пояс " за проучване на Луната.

Полярният лед може да поддържа дълготрайни проучвателен бази. Индийският Chandrayaan-1, изстрелян през 2008 година, удостовери съществуването на лед в полярните кратери.

Връщането на тестът на Chang`e-6 може да хвърли повече светлина върху ранната еволюция на Луната и вътрешната слънчева система.

Липсата на вулканична интензивност от противоположната страна на Луната значи, че има повече кратери, непокрити от антични потоци лава, което евентуално е запазило материал от ранното формиране на Луната.

Досега всички лунни проби, взети от Съединените щати и някогашния Съветски съюз през 70-те години на предишния век и Китай през 2020 година, бяха от близката страна на Луната, където вулканизмът е доста по-активен.

След сполучливо кацане Chang`e-6 ще събере към 2 кг проби.

" Ако успее, китайската задача Chang`e-6 ще бъде крайъгълен камък ", съобщи Леонард Дейвид, създател на " Moon Rush: The New Space Race ". " Роботизираното постигане до далечната страна на Луната и донасянето на проби на Земята оказва помощ да се запълнят белите полета по отношение на към момента неразбираемия генезис на нашата Луна ".
 Русия и Китай дружно строят научна база на Луната
Русия и Китай дружно строят научна база на Луната

Изграждането ѝ би трябвало да завърши до 2035 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР