През последните сесии пазарите отстъпиха сериозно. Експертите не са единодушни

...
През последните сесии пазарите отстъпиха сериозно. Експертите не са единодушни
Коментари Харесай

Три любими дивидентни акции на Оракула от Омаха

През последните сесии пазарите отстъпиха съществено. Експертите не са единомислещи за повода, само че множеството показват опасенията от ковид и резултата от него върху китайската и международна стопански системи. Каквато и да е повода, щатските акции изтриха насъбраните през 2020 година растежи и паднаха до равнищата от декември 2019 година

Засега не можем да твърдим сигурно, че това е сигнален знак да продавате акции, само че ни припомня, че в никакъв случай не е прекомерно късно да се сдобиете със защитно портфолио. И когато приказваме за такова, дивидентните акции изскачат в съзнанието ни.

Акциите, които разпределят дял, обезпечават поток на доходи, даже и когато пазарите са оцветени в алено. Уорън Бъфет от дълго време влага в такива и напоследък усилва вложенията си в тях, цитирайки опасенията към ковид.

В скорошно изявление за CNBC той показва, че епидемията е " страшна ", само че тя не трансформира дълготрайните вероятности пред пазарите. " Купуваме бизнеси, които да притежаваме през идващите 20 или 30 години ", показва Бъфет.

Поглед в Berkshire Hathaway демонстрира три дивидентни акции в висока рентабилност и капацитет за финансова облага - над 25% през идващите месеци.

Occidental Petroleum Corporation

Дивидентът на OXY е $3,16, а доходността е солидните 8,7%, или над четири пъти междинната измежду фирмите от S&P 500. Това обаче не е задоволително да компенсира спада от 42% в цената на акциите през последните 12 месеца.

Но помнете, че капиталовият небосвод на Бъфет е в десетилетия, а компанията има мощна основа. През четвъртото тримесечие Оракула от Омаха купува нови над 11 млн. акции от Occidental Petroleum.

OXY търси нефт и газ в Съединени американски щати, Колумбия и Близкия Изток, като има съществени вложения и в петрохимическия бранш. Пазарната ѝ капитализация е $32 милиарда, а джобовете ѝ са задоволително дълбоки, с цел да преживее спада в цените на петрола.

Миналата година тя закупи съперника Anadarko и дългът натежа над оценката ѝ. В дълготраен проект обаче компанията ще спести $3,5 милиарда.

Анализаторът от Morgan Stanley Девин Макдърмът сложи позитивен рейтинг на акциите на компанията и съобщи, че те ще доближат цена от $59, или растеж от 63%.

Suncor Energy

Второто огромно придобиване на Бъфет, което ще разгледаме, е Suncar - състезател в канадската енергетика в оценка от $45 милиарда. Компанията е основана в Албърта, в центъра на района с катранени пясъци. Тя направиха Албърта главен производител на нефт за международните пазари.

Засега Suncor демонстрира резистентност пред ниските цени на петрола. Последно, компанията регистрира облага от 39 цента на акция, под предстоящите 50 цента, само че въпреки всичко задоволително, с цел да резервира дивидента от 32 цента на тримесечие и равнище на погашение от 90%.

През март компанията ще раздаде по 35 цента на акция, или $1,40 за година, което демонстрира рентабилност от 4,8%.

През последните три месеца на 2019 година Бъфет е придобил 4,3 млн. акции от SU и към този момент има над 15 млн.

Анализаторът от BMO Capital Ранди Оленбъргър счита, че цената на акциите ще доближи $43,65, или растеж от 50%. Някои анализатори считат, че тя ще нарастне и с повече от 80%, а междинната прогноза е за постигане на цена от $37,40.

General Motors Company

Третият огромен залог на Бъфет е General Motors, най-големият американски авто производител. Оракула от Омаха купи нови 2,7 млн. акции.

Доходността от дивидентите на GM е 4,7%, или по $1,52 на година. Компанията не е променяла сумата от 6 години насам и в никакъв случай не е пропущала да заплаща подобен за този интервал.

Макар че GM в този момент влага доста в развиването на нови технологии, като електрически автомобили, съгласно анализаторите тези инвестиции ще се отплатят в бъдеще.

Адам Джонас от Morgan Stanley планува, че цената на акциите ще доближи $46, или 45% растеж. Средната прогноза на анализаторите е $44 за акция, или покачване от 38%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР